ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ: ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σεβασμό στη διαφορετικότητα

Την 21η Μαρτίου, καθόρισε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων». Η απόφαση αυτή λήφθηκε το 1966, αλλά αν και πέρασαν από τότε 50 περίπου χρόνια, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι εξαλείφτηκαν παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Το αντίθετο μάλιστα, προστέθηκαν κι άλλες μορφές «ρατσισμού»: Θρησκευτικού, κοινωνικού, διαφορετικότητας.

Στην, υποτίθεται πολιτισμένη, εποχή μας εκλείπει ο αλληλοσεβασμός και περισσεύει η μισαλλοδοξία. Είναι μια από τις σύγχρονες μάστιγες της κοινωνίας μας. Δεν μπορούμε ή δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ μας. Ότι ο κόσμος αυτός φτιάχτηκε για όλους τους ανθρώπους, ότι υπάρχει θέση για τον καθένα, ανεξάρτητα φύλου, χρώματος, θρησκείας ή άλλης διαφοράς σε σχέση με τις κρατούσες καταστάσεις.

Πρόσφατα το πανελλήνιο έδειξε να συγκλονίζεται, από το τραγικό γεγονός που συνέβη στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Προσωπικά πιστεύω ότι κακώς «φάνηκε» να συγκλονίζεται, γιατί γνώριζε. Όλοι σχεδόν, λίγο ή πολύ, έχουμε γίνει μάρτυρες παρόμοιων συμπεριφορών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (μια άλλη μορφή επικίνδυνου «ρατσισμού»), αλλά συνήθως το προσπερνάμε όταν δεν αγγίζει τον δικό μας μικρόκοσμο. Και ενώ γνωρίζουμε ή πληροφορούμαστε, δεν μιλάμε.

Και αυτό οφείλεται, κατά βάση, στο έλλειμμα παιδείας. Που ξεκινά από την οικογένεια, συνεχίζει στην Εκπαίδευση και διαχέεται σε όλη την κοινωνία μας. Το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί αλλά θα συνεχίσει να διογκώνεται, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν δεν επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στην πρόληψη, στην ενημέρωση.

Στη βάση αυτή, επικροτώ την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης να διοργανώσουν, στις 20 Μαρτίου, στα σχολεία 12 Δήμων (μεταξύ αυτών και τα δικά μας) ωριαία εκδήλωση για το θέμα. Πιστεύω όμως ότι δεν αρκεί. Πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να εντάξει μία ώρα, κατά τακτά συχνά διαστήματα, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, διδασκαλίας κατά της κάθε μορφής «ρατσισμού» και φυσικά κατά της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Μόνο τότε, με τη συνεχή ενημέρωση και διαφώτιση, έχουμε ελπίδες να εξαλείψουμε πλήρως τα φαινόμενα αυτά, που αποτελούν στίγμα για τον πολιτισμό μας.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης
«Αγία Παρασκευή η Πόλη μας»
Βασίλης Ζορμπάς
πρ. Δήμαρχος