ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Η “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ” ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

spapaspyrosΣτην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε ο ισολογισμός του έτους 2014, ο οποίος ήταν πλεονασματικός όπως όλοι οι ισολογισμοί της Διοικήσεως Βασίλη Ζορμπά (σε αντίθεση με όλους των προηγουμένων Διοικήσεων, που ήταν ελλειμματικοί). Ακούσθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα, μεταξύ αυτών επισήμως (δια στόματος Αντιδημάρχου Οικονομικών) ότι η προηγουμένη Διοίκηση (Βασίλη Ζορμπά) κατάφερε να μειώσει τα δάνεια του Δήμου κατά 2.000.000 ευρώ περίπου και το χρέος κατά 3.500.000 περίπου. Και όλα αυτά, όταν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τον Δήμο ήσαν μειωμένες κατά 60%.

Παρένθεση: Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τα 3,5 χρόνια της θητείας του Βασίλη Ζορμπά  είναι τόσα, όσα δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια πριν αυτός εκλεγεί Δήμαρχος. Για την Ιστορία, την δεκαετία 2000-2010 τα έργα που πραγματοποιήθηκαν, μέσω ΕΣΠΑ, ήταν ύψους 250.000 Ευρώ. Την τετραετία 2011-2014 ήταν ύψους 22.000.000 Ευρώ (μερικά βρίσκονται ακόμη εν εξελίξει). Ήταν υπεράνθρωπος και κατάφερε και τα χρέη να μειώσει και έργο να παράξει; Όχι βέβαια, ήταν όμως μια Δημοτική Αρχή με (πραγματικό) σχέδιο, με (πραγματικό) πρόγραμμα και (πραγματικά) αποτελεσματική. Δηλαδή ήταν μια Δημοτική αρχή που (πραγματικά) νοιαζόταν για τον Δήμο και όχι για την (πλαστή) εικόνα της προς τα έξω. Κλείνει η παρένθεση.

Ένα άλλο που ακούσθηκε ήταν ότι ο Δήμος μας  είχε, στο τέλος του 2015 (Δήμαρχος Σταθόπουλος), Ταμειακά Διαθέσιμα περίπου 7.000.000 Ευρώ. Ποσόν  υψηλότερο από το τέλος του 2014 (Δήμαρχος, ως τα τέλη Αυγούστου,  Ζορμπάς). Αυτό, ανακοινώθηκε μάλιστα με κάποια έπαρση και αυταρέσκεια, από την Δημοτική Αρχή. Όντως, έτσι είναι. Αλλά… Όπως είπαν και όλοι οι επικεφαλής της Αντιπολιτεύσεως, “φυσικό είναι να έχεις περίσσευμα περισσότερα χρήματα, όταν και τίποτε  δεν κάνεις και δεν πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου”. Αν δε υπολογίσει κάποιος, ότι στα Ταμειακά Διαθέσιμα περιλαμβάνονται χρηματικά ποσά που παραμένουν σταθερά (μισθοί υπαλλήλων, δεσμευμένες δαπάνες, δημοτικά τέλη καθαριότητος και ηλεκτροφωτισμού κ.α.), το πραγματικά υπερβάλλον διαθέσιμο ποσόν, είναι σχετικά μικρό. Γι΄αυτό, ποτέ στο παρελθόν κάποια Δημοτική Αρχή δεν επαίρετο για το ύψος των Ταμειακών Διαθεσίμων, γιατί γνώριζαν ότι δεν είχε αυτό κάποια ιδιαίτερη αξία.

Προσφάτως, ο κ. Δήμαρχος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «θριαμβολογούσε» για το πόσο καλή διαχείριση ασκεί η Δημοτική του Αρχή. Στο κείμενο όμως, ΔΕΝ υπήρχε ούτε ένας αριθμός. Έστω κάτι, ως σημείο αναφοράς. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Απλώς εξαπάτηση (άλλη μια), με «χάντρες και καθρεπτάκια» για τους «ιθαγενείς».

Θα σας αποκαλύψω κάτι, που και η Δημοτική Αρχή αποκρύπτει και η Αντιπολίτευση δεν έχει αναδείξει ακόμη, το πώς προέκυψε η αύξησή των Ταμειακών Διαθεσίμων από το 2014 στο 2015. Μόνο από τον ΠΑΟΔΑΠ, ο Δήμος αφαίρεσε 400.000 Ευρώ περίπου και από την Δημοτική Βιβλιοθήκη άλλες 280.000 Ευρώ περίπου, προσθέτοντάς τα στον Δήμο. «Δημιουργική λογιστική» της Δημοτικής Αρχής. Δεν τους ενδιαφέρει που αφαιρούν ένα τεράστιο ποσόν από δύο Νομικά Πρόσωπα, που το χρειάζονται για να παράξουν Πολιτισμό. Φθάνει, προσθέτοντάς το στα Διαθέσιμα του Δήμου και ταυτοχρόνως μη πληρώνοντας τους προμηθευτές του Δήμου, να δείξουν «ευημερούντες αριθμούς», τους οποίους βεβαίως έχουν “μαγειρέψει”. Αυτό όμως ενέχει κι έναν μεγάλο κίνδυνο. Να «μυρισθεί» η Κυβέρνηση «ζεστό χρήμα» και να το ζητήσει «δανεικό κι αγύριστο», όπως έκανε πέρυσι. Και, ως γνωστόν, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος δεν είναι από αυτούς που λένε όχι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα σπεύσει πάλι να της το δώσει (όπως πέρυσι), τόση στήριξη του έδωσαν. Να μην στηρίξει κι αυτός το «Πρόγραμμα Αποκαταστάσεως Συγγενών και Φίλων ΣΥΡΙΖΑ» που διορίζονται κατά εκατοντάδες; Πώς θα πληρωθούν οι «αγωνιστές» αυτοί;

ΥΓ. Κάποια τοπική ιστοσελίδα, σε πρόσφατο άρθρο της, απεκάλυψε αρκετά σημαντικά πράγματα για τα οικονομικά του Δήμου, την διαχείρισή τους από την Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Σταθόπουλου και το πλαστό περιτύλιγμα που τα “σέρβιρε”. Τί συνέβη και το άρθρο κατέβηκε εν μια νυκτί; Να υποθέσω παρέμβαση ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

πρ. Δημοτικός Σύμβουλος «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ