Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ, ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Δ.Κ.Μ. ΜΕ ΘΕΜΑ “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”

 

Μετά από επίσημη πρόσκληση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών, ο επικεφαλής της παράταξης μας “Αγία Παρασκευή η Πόλη μας” Βασίλης Ζορμπάς παρακολούθησε την ημερίδα με θέμα: “Περιφερειακή Χωροταξική Πολιτική και Τοπική Ανάπτυξη” η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στο πλαίσιο των ερωτήσεων – παρεμβάσεων ο επικεφαλής της παράταξης μας, εξέφρασε την δική του άποψη σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ανάγκη της αλλαγής του εκλογικού νόμου υπό προϋποθέσεις, επιβεβαιώντας με την πολιτική του εμπειρία, στο σώμα των παρευρισκομένων μηχανικών, ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας – αυτοδιοίκησης για την πρώθηση ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, έχει άμεση σχέση με την κεντρική εξουσία και τις αποφάσεις της.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος της ΔΚΜ, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, αναλύοντας την ανάγκη δημιουργίας ψηφιακού χάρτη ο οποίος θα αποτελεί την σημαντικότερη επενδυτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Το θέμα της ημερίδας αφορούσε στις έννοιες όπως αυτές της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και της διακυβέρνησης, έννοιες οι οποίες είναι αναντίρρητα συνδεδεμένες με αυτές της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναπτύχθηκε ο ορισμός του χωροταξικού σχεδιασμού και της περιβαλλοντικής διαχείρισης, που αποτελούν τον βασικό στόχο για την ανάπτυξη σχεδίων για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Σχέδια τα οποία είναι βασισμένα στην ηθική, στην υπεύθυνη και βιώσιμη χρήση των τοπικών πόρων ενώ τέθηκε η πεποιήθηση ότι η μορφή του χωροταξικού σχεδιασμού εξελίσσεται από κοινού με τις κοινωνίες και τα συστήματα διακυβέρνησης τους.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων, όπου ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, ως ειδικός ομιλητής στην ημερίδα, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ο δήμος του καταφέρνει να ξεχωρίζει για τα δεδομένα της Ελλάδας. Με  την παρουσίαση χαρακτηριστικών δράσεων που έχουν συμβεί στην πόλη του, παραδέχτηκε ότι η κοινωνία των Τρικάλων ήταν και είναι ώριμη να δεχτεί όλες τις εξελίξεις που χαρακτηρίζουν μια πόλη “έξυπνη” ή χαρακτηριστικά όπως είπε “συνεκτική” πόλη.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν αρχικά, ο κ. Χάρης Κοκκώσης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα “Χωροταξικός Σχεδιασμός στην Ελλάδα – σύγχρονες προκλήσεις” ο οποίος μίλησε για την κατεύθυνση της προώθησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης σε κάθε τοπική κοινωνία.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Χρήστου Λαδιά, Οικονομολόγου, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα “Το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα” και στο οποίο μέσα από οικονομικά δεδομένα  παρουσιάσε συμπεράσματα που αφορούν στα αποτελέσματα των εργαλείων χρηματοδότησης που στηρίζουν προγράμματα της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με εκείνη, της κυρίας Ρένας Καραλαριώτου, διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Λαρισαίων, με θέμα: ” Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη” δίνοντας έμφαση στην μεγάλη ανάγκη, η τοπική αυτοδιοίκηση να μην γίνεται αντιληπτή ως κάτι στατικό και να μην εξαρτάται από την κεντρική εξουσία. Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι κοινωνίες της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να ευημερούν με την δημιουργία αγαθών στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Σχολίασε με τρανταχτά επιχειρήματα την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και τα δυσμενή αποτελέσματα που θα έχει η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην οικονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν ομιλίες των μελών διαβούλευσης της ημερίδας του κ. Δημήτρη Παυλόπουλου, διπλωματούχου μηχανολόγου και ηλεκτρολόγου μηχανικού, πρών Προέδρου της ΔΚΜ καθώς και του κ. Θεόδωρου Νίνου, διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνης.

Τον συντονισμό όλων αυτών των ομιλιών είχε ο συμπολίτης μας κ. Κωνσταντίνος Σιώζος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ. Πολεοδόμος – Χωροτάκτης.

Βασίλης Ζορμπάς

Ιατρός Πνευμονολόγος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αγία Παρασκευή η πόλη μας”

πρ. δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

Γράψτε το σχόλιό σας.
Δώστε το όνομά σας

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.