ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Όταν ήρθε για πρώτη φορά στην πόλη μας ένας φίλος μου από τη Θεσσαλονίκη, το πρώτο που αυθόρμητα σχολίασε ήταν πόσο πράσινο βλέπει.

Πράγματι, παρότι ίσως εμείς το παραβλέπουμε καθώς το έχουμε συνηθίσει, ζούμε σε έναν από τους πιο πράσινους δήμους της Αττικής και γενικότερα της χώρας μας.

Πέραν όμως όσων έδωσε η φύση από μόνη της στην πόλη μας, υπάρχουν ακόμα αρκετά και ουσιαστικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να γίνει ακόμη πιο “πράσινη’’.

Αυτά λειτουργούν σε 3 άξονες: την μείωση των ρύπων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα της πόλης, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, αλλά και τη δημιουργία πνευμόνων πρασίνου εντός της Αγίας Παρασκευής.

Όσον αφορά τον πρώτο άξονα, αυτόν της μείωσης των ρύπων, είναι σαφές ότι για να καταστεί εφικτό, θα πρέπει να μειωθούν οι μετακινήσεις με αυτοκίνητα και μηχανές εντός της πόλης. Και για γινει αυτό, θα πρέπει ο δήμος να παρέχει στους δημότες υπηρεσίες μίας τοπικής Δημοτικής Συγκοινωνίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα αφαιρεί την ανάγκη χρήσης οχημάτων για μικροαποστάσεις εντός του σχεδιου πόλης και θα ελαφρύνει τους υπερβολικά φορτωμένους από οχήματα δρόμους μας.

Παράλληλα, στο πνεύμα αυτό της μετακίνησης δίχως ρύπους μπορεί να συμβάλει η σταδιακή μεταβολή της πόλης μας σε μέρος φιλικό για τα ποδήλατα και τους ποδηλάτες.

Πέρα από την επιβεβλημένη και αυστηρότερη προστασία του ήδη υπάρχοντος ποδηλατοδρόμου στο Κοντόπευκο, κυρίως από επιτήδειους που παρκάρουν όπου βρουν, η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμου στην πόλη μας είναι μία ιδέα άξια εξερεύνησης. Την ίδια στιγμή, βάζοντας στην πλατεία και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης σταθμούς οπού θα μπορεί κάθε δημότης με προσωπικό κωδικό να δανείζεται ελεύθερα και άμεσα ένα ποδήλατο για όσο εκείνος το επιθυμεί μέσα στη μέρα, με την υποχρέωση φυσικά να το επιστρέψει πίσω.

Όσον αφορά τώρα το δεύτερο άξονα, δηλαδή την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, θα πρέπει να αντλήσουμε έμπνευση από τα πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών πόλεων.

Και επειδή δεν μπορείς να ζητάς από τους δημότες να εξοικονομήσουν ενέργεια, αν πρώτος εσύ δεν το κάνεις, πρώτος και καλύτερος ο Δήμος με τα κτίρια στα οποία στεγάζεται η διοίκηση, οι υπηρεσίες του, αλλά και όλες οι σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, αυτά πρέπει να ενταχθούν σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και πράσινης συνείδησης, είτε λειτουργώντας με προγράμματα μειωμένων ενεργειακών δαπανών, είτε προχωρώντας σε ολική αυτονομία με χρήση πχ φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα, να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται για τους τρόπους που μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους και να βοηθηθούν στην προσπάθεια αυτή. Να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα.

Τρίτον, πρέπει να γίνει αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας πνευμόνων πρασίνου στο Δήμο μας. Χώρων όπου θα μπορεί η οικογένεια να περνάει δημιουργικά και όμορφα τα Σαββατοκύριακά της, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει στις υποδομές άλλων, πληρέστερων Δήμων, με τα όποια διαφυγόντα εσοδα αυτό συνεπάγεται για μία ήδη πληγωμένη τοπική αγορά.

Και στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής, το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί οπού δυσκολεύεται η πλειοψηφία των Δήμων, δηλαδή στην εύρεση χώρων για τη δημιουργία των πνευμόνων πρασίνου, αλλά στη συνταγή για τη διατήρησή τους. Διότι δεν είναι τυχαίο ότι παρότι ο Δήμος μας δεν χαρακτηρίζεται από έλλειψη τέτοιων εγκαταστάσεων, παρ’ όλα αυτά δεν βρίσκουν την απήχηση που θα μπορούσαν να έχουν ακριβώς γιατί είτε δεν χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα καθαριότητας, είτε επειδή δεν μπορείς να καθίσεις σε παγκάκι χωρίς να αντικρίσεις γκράφιτι ή πεταμένα κουτάκια μπύρας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων, η πλατεία της Αγίου Ιωάννου, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις να ελευθερωθεί από την παρούσα κατάσταση και να μεταμορφωθεί σε μία πανέμορφη και φιλική πράσινη πλατεία.

Οι προϋποθεσεις και οι προθέσεις λοιπόν υπάρχουν για να πάμε πιο πέρα στο πεδίο της πράσινης συνείδησης. Ας κάνουμε το βήμα προς τα μπροστά!

Δημοσθένης Κόλλιας

Δ.Σ. Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης,

Μέλος της δημοτικής παράταξης ‘’Βασίλης Ζορμπάς- Αγία Παρασκευή Η πόλη μας’’

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

Γράψτε το σχόλιό σας.
Δώστε το όνομά σας

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.