Πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές του Μάϊου και οι παρατάξεις παρουσιάζουν στους πολίτες τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Πρόκειται για ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ανθρώπους νέους ή και μεγαλύτερους σε ηλικία που έχουν θεμιτές φιλοδοξίες και όνειρα. Όμως σε μία εποχή που όλα κινούνται στον τρελό ρυθμό του διαδικτύου, ακόμα και ο τίτλος του «υποψήφιου δημοτικού συμβούλου» έχει γίνει αντικείμενο χιουμοριστικών αναρτήσεων και σχολίων. Γιατί άραγε; Είναι η εποχή που τα απαξιώνει όλα; Είναι ο κορεσμός από την εύκολη και συνεχή έκθεση στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες κλπ); Είναι κάτι άλλο;

Κατά την άποψή μου ο ρόλος των αιρετών είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία ενός Δήμου. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ως εντολοδόχοι των πολιτών οφείλουν να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, να συνθέτουν, να κινητοποιούν και εν τέλει να αποφασίζουν μέσα από τα συλλογικά όργανα διοίκησης του Δήμου. Για να εκπληρώνουν με επιτυχία το ρόλο τους πρέπει να πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις οι σημαντικότερες των οποίων είναι οι εξής: η πολύ καλή γνώση των διοικητικών διαδικασιών, η γνώση των γραφειοκρατικών δυσκολιών, η ικανότητα αντίληψης των τοπικών δυνατοτήτων, η γνώση της ποιότητας του έμψυχου δυναμικού των υπηρεσιών, η γνώση των κοινωνικών αναγκών και η προσήλωσή τους σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο (πρόγραμμα δημοτικής παράταξης).

Με άλλα λόγια οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά «διαβασμένοι» κάθε φορά που εκφράζουν τη γνώμη τους και οφείλουν να ψηφίζουν με απόλυτη ελευθερία, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών και κατοίκων του δήμου με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της χρηστής διοίκησης. Είναι προφανές ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος πρέπει εκτός από  τη βασική  μόρφωση, να διαθέσει χρόνο και να κοπιάσει προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του σύμφωνα με τους Νόμους και το Σύνταγμα της χώρας.

Δυστυχώς αξιόλογοι δημότες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αναπτυξιακή πορεία των Δήμων επιλέγουν την αποχή και δεν εμπλέκονται στα κοινά, διότι αντιλαμβάνονται ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ρόλος των αιρετών απέχει από το ζητούμενο και μετασχηματίζεται σε ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού και δημοσίων σχέσεων.

Το στοίχημα για τις επόμενες εκλογές είναι διπλό. Πρώτον να «σπάσει» η παραπάνω νοοτροπία και δεύτερον να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες. Ας εκλεγούν υποψήφιοι από όλες τις παρατάξεις που αποδεδειγμένα διαθέτουν τις ικανότητες και τη διάθεση να προσφέρουν στην πόλη που ζουν. Σε αυτούς εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!

Αθανάσιος Μπαλάσκας

Εκπαιδευτικός

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

με την παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

του Βασίλη Ζορμπά