ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ. ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ»

Eleftheria-Papadopoulou

Την Πέμπτη 21-5-2015 ευαισθητοποιημένοι πολίτες ειδοποίησαν τηλεφωνικά την κτηνιατρική υπηρεσία του Δήμου Αγ. Παρασκευής ότι βρέθηκαν τρία κουτάβια εγκαταλελειμμένα στην πόλη μας. Η υπεύθυνη του προγράμματος παρέπεμψε τους δημότες στο Σύλλογο Ζωόφιλων της Αγ. Παρασκευής επικαλούμενη ότι συναποφασίζουν για τέτοια θέματα. Αποτέλεσμα: τα κουτάβια ευθανατώθηκαν.

Γιατί και με ποιο δικαίωμα προέβησαν σε μια τέτοια πράξη τόσο αβίαστα και τόσο εύκολα χωρίς έστω μια προσπάθεια βοήθειας;

Γιατί οι υπεύθυνοι δεν έδωσαν τη δυνατότητα στα τρία αυτά ζώα να βρίσκονται εν ζωή;

Γυρίσαμε σε εποχές που τα ζώα θεωρούνταν μιάσματα, βρώμικα, λυσσύποπτα και με εχινόκοκκο και σήμερα, παρόλο το σόου των δήμων με κτηνιατρικές υπηρεσίες και μεγάλες δαπάνες στα προγράμματα για τα αδέσποτα, καταλήγουμε στην ίδια πρακτική: να απαλλαγούμε από αυτά.

Γιατί, παρότι ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο οι πάντες ( συμπολίτευση και αντιπολίτευση) συναίνεσαν στην εκ του νέου νόμου ίδρυση κτηνιατρικής υπηρεσίας από τους δήμους (δηλαδή μία απευθείας ανάθεση και σύμβαση έργου σε κτηνίατρο) και εμπιστεύθηκαν το δήμο ότι το θέμα των αδέσποτων ζώων στην πόλη μας βρίσκεται σε σωστά χέρια, τα ζώα αφενός δεν έχουν εμβολιαστεί από το Φεβρουάριο του 2015 (υποχρεωτικός ο ετήσιος αντιλυσσικός εμβολιασμός), οι εθελοντές που τα φροντίζουν μένουν απροστάτευτοι από σημαντικές ζωανθρωπονόσους ( όπως λεπτοσπείρωση, έξω και εσωπαράσιτα, λύσσα) και αφετέρου κατά σαφή παράβαση της νομοθεσίας οδηγήθηκαν σε ευθανασία τα ζώα;

Είμαι σίγουρη ότι το θέμα θα διευθετηθεί. Και οι δύο πλευρές θα επικαλεστούν ότι τα ζώα ήταν άρρωστα και δεν ήταν δυνατό να επιβιώσουν στο περιβάλλον. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Γιατί κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι επιτρέπετε τέτοιες παράνομες πράξεις;

Σκοπός δεν είναι ούτε η παρέμβαση του αρμόδιου Εισαγγελέα για την κακοποίηση των ζώων ούτε των άλλων αρμόδιων κρατικών αρχών (Περιφέρεια, Υπουργεία).

Σκοπός είναι τέτοιες αντιλήψεις και τέτοιες πράξεις να στιγματιστούν διότι κανένας Νόμος, καμία ίδρυση κτηνιατρικής υπηρεσίας, κανένας Εισαγγελέας δεν θα αποτρέψει εύκολα στην καθημερινή ζωή τέτοιες ενέργειες.

Εύχομαι όμως κ. Δήμαρχε να μη συναντήσετε ποτέ το φτερούγισμα των ματιών που γίνονται γυάλινα με το που τελειώνει η έγχυση των βαρβιτουρικών.

Χαρίζεται σε κάθε εμπλεκόμενο αυτής της πράξης η συνειδησιακή αυτοτιμωρία.

Προσωπικά, έχω καταλήξει οριστικά ότι η σωτηρία ενός και μόνο ζώου είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο από όλες τις διακρίσεις, τις εξουσίες και τα λογής λογής ταρατατζούμ, που γίνονται πυροτεχνήματα και σβήνουν στο σκοτεινό ουρανό της νεοελληνικής ουτοπίας, αλαζονείας και εξουσιολαγνείας.

Αγία Παρασκευή, 23-5-2015
Παπαδοπούλου Ελευθερία- Κτηνίατρος