ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ, ΑΛΛΑ “ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ”

21 Νοεμβρίου, συζήτηση στο ΔΣ για τα δημοτικά Τέλη. Η δημοτική Αρχή, προτείνει 3% μείωση για τα νοικοκυριά και, «ξαφνικά», προσθέτει και μείωση 40% στα καταστήματα. Η αντιπολίτευση, πλην μιας παρατάξεως, συμφωνεί για τα καταστήματα και προτείνει μεγαλύτερη μείωση και στα νοικοκυριά. Η δημοτική Αρχή το αρνείται πεισματικά, γιατί «θα πέσουν έξω» τα έσοδα και δεν «αντέχει ο Δήμος». Η δημοτική Αρχή, αλλά και ο εξαρτημένος Τύπος, στρεψοδικώντας, εκδίδουν ανακοινώσεις ότι η «κακή αντιπολίτευση» δεν ψήφισε την μείωση των τελών για τα καταστήματα.

29 Νοεμβρίου, οι επικεφαλής 5 από τις 6 παρατάξεις της αντιπολιτεύσεως , ζητούν εγγράφως  από τον δήμαρχο να ξανασυζητηθεί το θέμα, γιατί μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις σε ΟΛΟΥΣ. Ο πρόεδρος του ΔΣ, στις 3 Δεκεμβρίου,  τους απαντά εγγράφως ότι αυτό είναι πλέον αδύνατον, γιατί «οι περιοριστικές ημερομηνίες του Νόμου, δεν επιτρέπουν την εκ νέου εισαγωγή του θέματος».

10 Δεκεμβρίου, με μια εντυπωσιακή κυβίστηση (κοινώς κωλοτούμπα), ο δήμαρχος ενημερώνει τους δημοτικούς συμβούλους ότι το θέμα θα επανεισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου. Όχι, δεν το έκανε ο δήμαρχος γιατί ξαφνικά «αγάπησε» τους δημότες ή γιατί είναι συναινετικός. Αναγκάσθηκε και σύρθηκε, γιατί έμαθε ότι το βράδυ της ίδιας ημέρας,  οι 5 παρατάξεις της αντιπολιτεύσεως θα έκαναν χρήση του Νόμου και θα συγκαλούσαν οι ίδιες το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά πανελλαδικώς και θα ήταν ο πλήρης εξευτελισμός της δημοτικής Αρχής.

12 Δεκεμβρίου, το θέμα επανεισάγεται και ψηφίζεται από όλους μείωση στα νοικοκυριά, μεγαλύτερη κατά 150% από την αρχική (που είχε προτείνει η δημοτική Αρχή).

Συμπεράσματα:

  1. Η δημοτική Αρχή ψευδόταν όταν στις 21 Νοεμβρίου έλεγε ότι «δεν άντεχε» ο Δήμος μεγαλύτερη μείωση των Τελών για τα νοικοκυριά
  2. Ή ο πρόεδρος του ΔΣ ψευδόταν στις 3 Δεκεμβρίου, όταν  έγραφε ότι ήταν «παράνομη» και αδύνατη η επανεισαγωγή του θέματος ή παρανόμησε όταν το επανεισήγαγε στις 12 Δεκεμβρίου.
  3. Ο δήμαρχος, «άδειασε» για μια ακόμη φορά τον πρόεδρο του ΔΣ (του έχει γίνει πια συνήθεια, αν ήμουν ο πρόεδρος θα είχα παραιτηθεί από ευθιξία).
  4. Οι σύμβουλοι της δημοτικής Αρχής ψηφίζουν ως άβουλα όντα, ό,τι τους πει ο «αρχηγός».
  5. Το κυριότερο, οι σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολιτεύσεως (όχι όλοι, δυστυχώς) δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να ανέχονται τις αυταρχικές και αλαζονικές συμπεριφορές της δημοτικής Αρχής που, παρ΄ότι μειοψηφεί (και καταρρέει), δεν λέει να «βάλει μυαλό».

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

πρ. δημοτικός σύμβουλος «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ