ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΟΝΟΒΑΣ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, Η «ΠΑΝΩ ΠΛΑΤΕΙΑ» – ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Είναι γεγονός ότι κάθε πλατεία αποτελεί το τοπόσημο, το σύμβολο μιας περιοχής , που ενσωματώνει την ιστορία και την κουλτούρα της πόλης. Μια πλατεία φτιάχνεται για να λειτουργεί και να παράγει. Φτιάχνεται για να είναι πρώτα ο τόπος και μετά ο χώρος. Είναι τόπος λόγου, παραγωγής, άσκησης πολιτιστικής, πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα είναι η ανάσα της πόλης και γι’ αυτό πρέπει να αποτελεί και τον ασφαλή χώρο δραστηριοποίησης, συναναστροφής και αναψυχής των ανθρώπων – δημοτών που ζουν και νοιάζονται την πόλη τους.

Ως μόνιμος κάτοικος  της Αγίας Παρασκευής , γέννημα θρέμμα της πόλης μας και διαμένοντας σε πολύ κοντινή οδό στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, υποστηρίζω το δικαίωμα των δημοτών να θέλουμε και να έχουμε μια ασφαλή, λειτουργική και βεβαίως φιλόξενη πλατεία. Επιπρόσθετα όμως , το θέμα της πλατείας Αγίου Ιωάννου  σχετίζεται και με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και οι μόνιμοι κάτοικοί της, αυτό της στάθμευσης. Δύσκολα, βρίσκουμε θέσεις να παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο οργάνωσης της στάθμευσης στην πόλη.

Το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει στην αρχή πιλοτικά, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και μετά αφού επισημανθούν και διορθωθούν οι πιθανές ατέλειές του θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στις άλλες περιοχές της Αγίας Παρασκευής. Θα είναι ένα Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εξεύρεση μιας θέσης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης θα περιλαμβάνει θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους, θέσεις για τους επισκέπτες και θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες.

Η «αρχιτεκτονική» του συγκεκριμένου Συστήματος θα πρέπει να είναι ευέλικτη και μετατρέψιμη ώστε, ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους, να μπορεί να εξελιχθεί σε μία πιο προηγμένη και ολοκληρωμένη τεχνολογικά λύση με online διασύνδεση λειτουργιών – υπηρεσιών – ελέγχου – πληροφόρησης, πάντα φιλική προς το χρήστη.

Στη βέλτιστη εκδοχή του θα είναι πλήρως ηλεκτρονικό (δεν απαιτεί χρήση χαρτιού), με πολλές επιλογές στον τρόπο στάθμευσης (μέσω φωνητικής κλήσης, sms, internet, app, pos) και πολλές δυνατότητες πληρωμής, ενώ θα επιτρέπει τη χρέωση ανά λεπτό στάθμευσης, με τη χρήση τηλέφωνου (κλήση, sms, app).

Στόχος πάντα του Δήμου, θα πρέπει να είναι οι θέσπιση σαφών κανόνων στάθμευσης όχι μόνο στις προβληματικές οδούς αλλά επί όλων των οδών και ιδιαίτερα επί αυτών που θα εφαρμόζεται το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης.

Σκοπός είναι μέσα από την περίοδο πιλοτικής λειτουργίας του Συστήματος να γίνει η εξοικείωση των πολιτών και ειδικά των μόνιμων κατοίκων, με τα νέα δεδομένα.

Επειδή το συγκεκριμένο πρόβλημα το ζω καθημερινά όπως και πάρα πολλοί άλλοι συμπολίτες / συνδημότες μας, η προσπάθεια μου για την επίλυση του θέματος αυτού, θα είναι πολύ μεγάλη και πολύ ουσιαστική.

 

Αχιλλέας Μπονόβας

BSc in BA (Marketing Management), MBA

Marketeer, Επιχειρηματίας, Εμπορικός Αντιπρόσωπος Οίκων Εξωτερικού.

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος  «Αγία Παρασκευή η Πόλη μας»

Υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς