ΦΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΛΟΥ: Ας υποστηρίξουμε το Δίκτυο των Σχολικών Βιβλιοθηκών

Σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. Φ14/22511/Δ1/9-2-2018 (ΦΕΚ Β΄688/28-2-2018) Υπουργική Απόφαση, ιδρύθηκε Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων. Σύμφωνα με την απόφαση, δυνατότητα εγγραφής στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας έχουν τα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία που διαθέτουν αυτόνομο χώρο για τη φιλοξενία τς Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Την πρώτη χρονιά, 2018-2019 συμμετείχαν στο δίκτυο 913 σχολικές μονάδες, ενώ για το έτος 2019-2020 προστίθενται άλλες 663 σχολικές μονάδες.

Στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, συμμετέχουν συνολικά 3 Δημοτικά Σχολεία, ενώ ένα σχολείο έχασε πέρυσι τη βιβλιοθήκη που είχε προκειμένου να μετατραπεί ο χώρος σε σχολική τάξη και να φιλοξενήσει 14 παιδιά… Το πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο δήμος μας, το πληρώνει στερώντας από τους μαθητές άλλους βοηθητικούς χώρους. Αναρωτιέμαι, αυτό που θέλουμε, είναι απλά να μετατρέψουμε τελικά τα σχολεία σε τάξεις όπου χωράνε περισσότερα παιδιά ή να εξασφαλίσουμε λειτουργικά σχολεία που θα παρέχουν πολλαπλά εφόδια που θα διαθέτουν χώρους τραπεζαρίας, θεάτρου, βιβλιοθήκης, αίθουσας υπολογιστών κλπ;

Απαιτείται ένας σοβαρός σχεδιασμός ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης χωρίς να γίνεται εις βάρος άλλων χώρων. Το Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών πρέπει να υποστηριχτεί τόσο από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας όσο κι από Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Συλλόγων Γονέων. Να δημιουργήσουμε βιβλιοθήκες στα σχολεία. Για να μπορέσουμε να συμβάλουμε έμπρακτα στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας,  για να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία, για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο σχολείο.

Φανή Παναγιωτοπούλου

Εκπαιδευτικός

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΙΣΔΑΠ

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος “Αγία Παρασκευή η πόλη μας”

Υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς