Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή

Ακούμε συχνά παραδείγματα Δήμων που ενσωμάτωσαν επιτυχώς τις εξελίξεις του 21ου αιώνα στην καθημερινότητά τους και βγήκαν ενισχυμένοι από αυτό. Δυστυχώς δεν βρίσκουμε το όνομα του δικού μας Δήμου μέσα σε αυτά, και αυτό είναι κάτι που είναι στο χέρι μας να αλλάξει την Κυριακή στις 26 του Μάη.

Αυτη τη στιγμή, οι σύγχρονες εξελίξεις στο πλαίσιο των έξυπνων πόλεων οριοθετούνται από μια σειρά κεντρικών πυλώνων, όπως η καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών, η ηλεκτρονική δημοκρατία και η ενίσχυση της διαφάνειας.

Πολυ ουσιαστικό βήμα για την Αγία Παρασκευή μας είναι να θεσμοθετήσουμε ένα e-Κ. Ε. Π, δηλαδή ένα εύχρηστο διαδικτυακό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των δημοτών για τη διεκπεραίωση απλών εργασιών με τις υπηρεσίες του δήμου, όπως π. χ. η άμεση έκδοση και εκτύπωση οποιουδήποτε εγγράφου μέσω ηλεκτρονικής αίτησης, αλλά και η γρήγορη πληρωμή δια μέσου taxisnet με χρεωστική/πιστωτική κάρτα ή internet banking οποιασδήποτε οφειλής προς το Δήμο.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενσωματώσουμε την ηλεκτρονική δημοκρατία (e-democracy) στην καθημερινότητα του Δήμου μας, δηλαδή τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις μέσα από διαβούλευση σε ηλεκτρονικά forum ή ηλεκτρονικές εκλογικές διαδικασίες, αλλά και στον καλύτερο έλεγχο της δημοτικής αρχής από τους δημότες με την εύκολη υποβολή υποδείξεων και παρατηρήσεων μέσω σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Επί της ουσίας η ηλεκτρονική δημοκρατία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορούν να εφαρμοστούν πιλοτικά στην τοπική αυτοδιοίκηση ως προανάκρουσμα για την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο. Η επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης πρέπει πρώτα να ξεκινάει από το σπίτι μας. Από κάθε Δήμο, κάθε Περιφέρεια, κάθε δημόσιο οργανισμό.

Όμως, ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τη διαφάνεια και στο πως μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω του διαδικτύου. Σε αυτό το σκοπό η δημιουργία ανοιχτής πύλης δεδομένων δήμου (open data) που στοχεύει στην ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας δημοτικών πεπραγμένων, όπως ο προϋπολογισμός, τα τεχνικά έργα, η κοινωνική μεριμνά, η πορεία αιτημάτων προς τη δημοτική αρχή κ.α. θα συντελέσει στον αποκλεισμό κάθε είδους παράτυπης συμπεριφοράς μέσω του αυστηρότερου έλεγχου που θα υφίσταται πλέον οι αρμόδιοι.

Οι 3 παραπάνω προτάσεις για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή είναι ρεαλιστικές, δοκιμασμένες, μα πάνω από όλα υλοποιήσιμες. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση όμως έχει μείνει πολύ πίσω στη λίστα προτεραιοτήτων της σημερινής Δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα να μην έχουμε υπηρεσίες που θα απλούστευαν πολλές πτυχες της καθημερινότητάς μας, και οι οποίες θεωρούνται δεδομένες για κατοίκους άλλων Δήμων της χώρας. Το Μάιο ας κάνουμε το βήμα προς τα μπροστά για να γίνουμε επιτέλους ένας Δήμος του 21 αιώνα.

Δημοσθένης Κόλλιας

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Βασίλη Ζορμπά

Μπορείτε να δείτε όλες τις προτάσεις και θέσεις μου στο www.kolliasd.gr !

Το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο  https://www.eleftherostypos.gr/apopseis/412811-ilektroniki-diakyvernisi-stin-agia-paraskevi/