ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΗΜΩΝ ΕΜΠΙΜΠΡΑΜΕΝΩΝ, ΗΜΕΙΣ ΑΔΟΜΕΝ…

Spyros-PapaspyrosΊσως να μην έχει γίνει ακόμη αντιληπτό, στον πολύ κόσμο, το πόσο σοβαρή  είναι η τελευταία κίνηση της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρομαι στην δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εξέδωσε.

Η κίνηση αυτή, δείχνει το ότι το Κράτος «φυτοζωεί». Και έχει φτάσει στο σημείο να «ξύνει τον πάτο του βαρελιού». Φυσικά αυτό οφείλεται στην ανικανότητα αυτού του συρφετού που θέλει να ονομάζεται κυβέρνηση. Αυτών, που την μια στιγμή δηλώνουν ότι έχουν ένα έλλειμμα 400 εκατομμυρίων Ευρώ, για να καλύψουν τις πρόσκαιρες ανάγκες μας και την άλλη στιγμή δηλώνουν ότι τα βρήκαν. Αυτών που κατήγγελαν την πολιτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγουμένης κυβερνήσεως (και σωστά), αλλά σήμερα ακολουθούν την ίδια ακριβώς πολιτική.  Αν δεν ήταν τραγικές οι στιγμές, θα χαρακτηρίζονταν γελοίες.

Κυκλοφορεί μια άποψη, που έχει σωστή βάση, ότι αν το Κράτος καταρρεύσει ούτε οι Δήμοι θα μείνουν όρθιοι. Συνεπώς, καλώς πράττει η κυβέρνηση και δεσμεύει τα χρήματα των Δήμων. Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος που, όπως φαίνεται από την ανακοίνωσή του,  είναι οπαδός αυτής της απόψεως, δεν κάνει τον κόπο να μας εξηγήσει το ΓΙΑΤΙ το Κράτος είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Και συμφωνεί (για να μην ξεσηκώσει τους αριστερούς του) «διαφωνώντας» (για να καλύψει και τους δεξιούς του)  με την έκδοση ΠΝΠ. Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Μπορεί προεκλογικά να μιλούσε για ανατροπές, για αντίσταση και αδέσμευτη παράταξη, αλλά τώρα «απομακρυνθήκαμε από το ταμείο» (τις εκλογές) και κυβέρνηση είναι το κόμμα που τον υποστήριξε, με το αζημίωτο φυσικά.  Πώς να  πάει κόντρα; Πού  ΄σαι νιότη, που μου  ΄λεγες πως θα γινόμουν άλλος…

Και ενώ ο Δήμος μας θα δώσει τα διαθέσιμά του στο Κράτος, δανεικά κι αγύριστα μάλλον, και θα αναγκασθεί να κάνει στάση πληρωμών σε βασικές υποχρεώσεις του (κοινωνικές παροχές, μισθούς συμβασιούχων, εργαζομένων κλπ), οργανώνει συναυλία στο Αμερικανικό Κολλέγιο σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Κόστος, 5.000 ευρώ περίπου. Κανείς, ούτε κι εγώ φυσικά, δεν είναι κατά της διοργανώσεως πολιτιστικών εκδηλώσεων και μάλιστα επιπέδου. Αλλά να έχουμε και  κάποια συναίσθηση της πραγματικότητος.

Το θέμα της συναυλίας όμως, δεν το θέτω μόνο για το κόστος της, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο αντίστοιχων ποιοτικών συναυλιών της προηγουμένης Διοικήσεως. Υπάρχει και ένα ζήτημα πολιτικής ηθικής. Ο εξαιρετικός καλλιτέχνης κ. Γεράσιμος Ανδρεάτος, όσο ο κ. Σταθόπουλος ήταν αντιπολίτευση, έκανε συναυλίες για την παράταξη του κ. Δημάρχου. Εάν ο κ. Σταθόπουλος πλήρωνε κανονικά τις εμφανίσεις αυτές του καλλιτέχνη, έχει καλώς. Αν όχι, που είναι το πιθανότερο, τότε κακώς του αναθέτει απ΄ευθείας συναυλίες επί πληρωμή. Γιατί φαίνεται σαν ανταπόδωση της παραταξιακής στηρίξεως (καλλιτεχνικά), με δημοτικά χρήματα.  Εν πάση περιπτώσει, καλό θα ήταν ο κ. Δήμαρχος να απαντήσει δημοσίως γι΄αυτό, δημοσιοποιώντας τα τιμολόγια πληρωμής των προεκλογικών συναυλιών.

Είναι, νομίζω, η πρώτη Διοίκηση του Δήμου μας, που μόνο 8 μήνες μετά την έναρξη της θητείας της, αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη αντίδραση από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Τόσο για τις φοβερές παλινωδίες και παλινδρομήσεις της, όσο και για την ανυπαρξία έργου, την αλαζονική και αυταρχική στάση της προς την αντιπολίτευση, τον εκφοβισμό και την καταπίεση Δημοτικών υπαλλήλων, τα «φάουλ» της σε θέματα πολιτικής ηθικής τάξεως και ένα σωρό άλλα. Αλλά γι΄αυτό, είναι υπεύθυνη η ίδια με την συμπεριφορά της.

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

πρ. Δημοτικός Σύμβουλος «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ