Γίνεται όλο και πιο σαφές και κατανοητό, ότι ουδέποτε το Κράτος ήταν τόσο εχθρικό προς τους πολίτες του, τουλάχιστον τα μεταπολιτευτικά χρόνια. Όπως είναι σαφές, ότι ουδέποτε οι πολίτες έδειχναν τέτοιο «μίσος» για το Κράτος.
Ανέκαθεν, ιδίως όμως τώρα, οι πολίτες στρέφονται για συμπαράσταση στους Δημοτικούς παράγοντες, στους αιρετούς, αφού αυτούς νιώθει πιο κοντά του, ανθρώπους δικούς του. Και αυτό πρέπει να είναι.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πρωτίστως προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου, τα καλώς νοούμενα, και δεν είναι ο «φτωχός συγγενής» της κεντρικής διακυβερνήσεως. Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι, φυσικά και μπορούν να έχουν τις κομματικές τους προτιμήσεις. Δεν τους εκλέγουμε όμως για να είναι αντιπρόσωποι των κομμάτων τους, ιδίως αν αυτά κυβερνούν και κάνουν τα πειράματά τους στην Αυτοδιοίκηση. Το αυτό ισχύει και για ορισμένους της Αντιπολιτεύσεως, που δεν είναι σωστό να «κομματικοποιούν» την παρουσία τους, στο βωμό οιασδήποτε επιδιώξεως ή φιλοδοξία τους. Δυστυχώς, το τελευταίο δεκάμηνο, ο Δήμος μας έχει παραδοθεί στις επιταγές της κεντρικής διακυβερνήσεως και της Κυβερνήσεως. Οι απώλειες για την πόλη μεγάλες, με τελευταίες την κατάργηση της γραμμής Β5 από τον ιστό της πόλεως και την φυσική καταστροφή στον Υμηττό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η παράδοση αυτή της Δημοτικής Αρχής, δεν την καλύπτει συναισθηματικά. Δεν νομίζω ότι αρέσει στον Δήμαρχο και στους Δημοτικούς του Συμβούλους αυτή η κατάσταση, αλλά δεσμεύονται από την κομματική τους πειθαρχία. Την οποία τακτική, της παραδόσεως και της υποταγής, όπως φαίνεται δεν θέλουν να εγκαταλείψουν. Με ότι αυτό συνεπάγεται σε νέες απώλειες για τον Δήμο.
Αν η Δημοτική Αρχή θέλει να αναστρέψει αυτή την κατάσταση, μπορεί πολύ εύκολα να το κάνει. Πρέπει όμως να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και την αλαζονική της στάση προς την Αντιπολίτευση, την μυστικοπάθεια και την κρυψίνοιά της. Τα πράγματα είναι απλά. Θα πρέπει να συνεργασθεί η Δημοτική Αρχή με την Αντιπολίτευση (που εκπροσωπεί το 70% των δημοτών, μην το ξεχνάμε) και με τους Συλλογικούς Φορείς, για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που υπάρχουν αλλά και αυτών που έρχονται. Καλό θα ήταν, ο Δήμαρχος (με δική του πρωτοβουλία) και οι επικεφαλής των παρατάξεων να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, αλληλοενημέρωση και συνεννόηση. Πιστεύω δε, ότι και οι παλαιότερα διατελέσαντες Δήμαρχοι κ.κ. Χατζηανδρέου και Σιδέρης, θα μπορούσαν να προσφέρουν καλές υπηρεσίες με τις συμβουλές τους, λόγω της εμπειρίας τους. Να σχεδιάζουν τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του Δήμου όλοι μαζί, γιατί νομίζω ότι επί της ουσίας συμφωνούν. Πρακτική που όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές ακολούθησαν, στα σοβαρά θέματα. Και τότε θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού είναι δεδομένο ότι “ισχύς εν τη ενώσει”.
Σπύρος Παπασπύρος
Σχης ε.α.
πρ. Δημοτικός Σύμβουλος “Αγία Παρασκευή η πόλη μας”
Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ