ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Spyros-PapaspyrosΣε μια δημοκρατική κοινωνία, η άσκηση κριτικής στην «εξουσία» είναι αυτονόητη. Ο κάθε πολίτης, ο κάθε δημοσιογράφος, ο οιοσδήποτε, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να κρίνει την Διοίκηση. Η κριτική μπορεί να είναι καλόπιστη ή κακόβουλη, ήπια ή σκληρή ή και υπερβολική ακόμη. Η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να δέχεται το δικαίωμα όλων να την κρίνουν για τα έργα, τις πράξεις ή τις παραλείψεις της. Δεν είναι βεβαίως υποχρεωμένη να αποδέχεται την κριτική αυτή και, αν θεωρεί ότι αδικείται, δικαιούται να απαντά με επιχειρήματα και μάλιστα (κατά την άποψή μου) η απάντηση μπορεί να είναι τόσο οξεία όσο και η κριτική. Αυτά, σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Θεωρείται πλέον δεδομένο, ότι η διοίκηση του δικού μας Δήμου δεν έχει και πολύ καλή σχέση με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι γνωστό ότι απεχθάνεται κάθε είδους κριτική, που θεωρεί ότι ουδείς δικαιούται να της ασκεί.

Για άλλη μια φορά, αντί να απαντήσει με επιχειρήματα σε δημοσιεύματα,  που κατά την άποψή της την αδικούσαν, χρησιμοποίησε τρομοκρατικές μεθόδους. Την προηγούμενη φορά, να θυμίσω, πρόεδρος Νομικού Προσώπου (Ν.Π.) ενεργώντας και ως πληρεξούσιος του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, άρα εν γνώσει και με την άδειά του, απείλησε, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με μηνύσεις ιστοσελίδα της πόλεως, για επώνυμο άρθρο που τον έκρινε. Μάλιστα, επισκέφθηκε το αστυνομικό Τμήμα μεταμεσονύκτιες ώρες και ζήτησε να πάρουν τηλέφωνο στην ιστοσελίδα και να μεταφέρουν την απειλή του, ζητώντας επιτακτικά να «κατέβη» το άρθρο. Τώρα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Όχι μόνο απείλησε, ιδιωτικά, πάλι με μηνύσεις  ιστοσελίδα, για άρθρα κριτικής, αλλά επεχείρησε στη συνέχεια να εμπλέξει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ν.Π. για να εγκρίνουν την υποβολή ενδίκων βοηθημάτων (όπως τα ονόμασε), για θέμα από το οποίο ο ίδιος και μόνο θεώρησε ότι είχε  θιγεί. Γιατί, για να πληρώσει το Ν.Π. τα έξοδα των νομικών βοηθημάτων; Για να καταστήσει «συνενόχους» της αντιδημοκρατικής  και αυταρχικής αυτής διαδικασίας και τα μέλη του συμβουλίου;

Ως πού θα φθάσει το κατάντημα της δημοτικής Αρχής; Κινδυνεύουμε όλοι όσοι την κρίνουμε να λάβουμε απειλητικά e-mail και να  βρεθούμε κατηγορούμενοι; Κινδυνεύουν ακόμη και οι πολίτες που γράφουν επικριτικά σχόλια για την δημοτική Αρχή στο Facebook; Αν ο δήμαρχος και οι περί αυτόν δεν αντέχουν την κριτική, έχουν δύο επιλογές: Ή να παραιτηθούν ή εν πάση περιπτώσει να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

πρ. δημοτικός σύμβουλος «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ