ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Spyros-PapaspyrosΜόλις πριν λίγες ώρες είδα την ανακοίνωση της διοικήσεως του ΠΑΟΔΑΠ, ότι από την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ξεκινούν τα προγράμματα του ΠΑΟΔΑΠ. Κανονικά θα έπρεπε να χαίρομαι, αφού ξεκινά άλλη μια περίοδος προγραμμάτων. Στην πραγματικότητα όμως λυπάμαι και οργίζομαι ταυτόχρονα.

Λυπάμαι γιατί η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ, αν και πλέον διοικεί δύο ολόκληρα χρόνια, δεν έχει ούτε οργάνωση ούτε πρόγραμμα ούτε αναπτυξιακή πολιτική. Η πολιτική της αδιαφορίας, του «έτσι θέλω» και του «μπρος-πίσω» των προηγουμένων ετών, οδήγησε τον ΠΑΟΔΑΠ σε μαρασμό, οικονομικό και οργανωτικό. Οι χρήστες των προγραμμάτων μειώθηκαν, τα έσοδα το ίδιο, αυξήθηκαν τα έξοδα σε άχρηστες δαπάνες («ταρτατζούμ», χαριστικές αναθέσεις, αυτοδιαφημίσεις), γυμναστές έμειναν απλήρωτοι και προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, στους καθηγητές των Εργαστηρίων Τέχνης οφείλονται δεδουλευμένα τριών μηνών (που δεν πρόκειται να τα πληρωθούν) και άλλα πολλά. Αποτέλεσμα, αδιέξοδο και οικονομική κατάρρευση. Η διοίκηση, αντί να βρει έναν τρόπο συνεννοήσεως με την αντιπολίτευση αλλά και με τους χρήστες των προγραμμάτων  και τους εργαζομένους, χωρίς καν μια οικονομοτεχνική μελέτη, βρήκε έναν «εύκολο» τρόπο να αυξήσει (υποτίθεται) τα έσοδα του Οργανισμού: Απεφάσισε από μόνη της, να αυξήσει τις συνδρομές των χρηστών, σε όλα σχεδόν τα προγράμματα. Παράδειγμα, στα Εργαστήρια Τέχνης (Ε.Τ.) όχι μόνο κατήργησε εκπτώσεις που καθιστούσαν τις εγγραφές ελκυστικές, αλλά αύξησε και τα δίδακτρα από 15 έως 35%. Στα μαθήματα χορού τα αύξησε κατά 30%. Και μετά περιμένει εγγραφές; Ήδη,  οι σπουδαστές των Ε.Τ. αρνούνται να επανεγγραφούν και κινητοποιούνται μαζί με τους καθηγητές τους, οι γυμναζόμενοι και οι μαθητές των τμημάτων χορού ομαδικά αποχωρούν και κατευθύνονται σε ιδιωτικά γυμναστήρια και σχολές. Για τους μόνους που η διοίκηση ενδιαφέρεται και κινητοποιείται, είναι τα Αθλητικά Σωματεία, ίσως γιατί είναι οργανωμένα και μπορούν εύκολα να την «τσαλακώσουν». Για τους δημότες,  «πέρα βρέχει»…. Μήπως να  παραδώσουμε και επισήμως τα «κλειδιά» στα Σωματεία  να λειτουργούν αυτά τον ΠΑΟΔΑΠ; Καλύτερα θα τα κατάφερναν.  Θα πρότεινα στον δήμαρχο, που μονίμως «νίπτει τα χείρας του», να επέμβει πριν ο Οργανισμός «βάλει λουκέτο».

Οργίζομαι όμως  για την αδιαφορία που δείχνει η διοίκηση για την ασφάλεια των δημοτών. Από τα τέλη Ιουλίου γνωρίζει ότι οι χώροι που πραγματοποιούνται τα προγράμματα γυμναστικής και χορού, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και όχι μόνο. Το τι έπρεπε να κάνει, το γνώριζε από τις αρχές Απριλίου, δεν το έκανε και το έκρυβε. Το μόνο που την ενδιέφερε, ήταν να τρέχει την τελευταία στιγμή για να ανανεώσει τις άδειες λειτουργίας των προπονητηρίων των Αθλητικών Σωματείων. Για τους απλούς δημότες, αδιαφορία. Και δεν φροντίζει για την ασφάλειά τους (μεταξύ αυτών και παιδιά) και δεν τους ενημερώνει και τους καλεί να πάνε σε αίθουσες ανασφαλείς και χωρίς άδεια. Αλλά τι μπορείς να περιμένεις από μια διοίκηση, που μονίμως παρανομεί και ψεύδεται;

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

πρ. δημοτικός σύμβουλος «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ