ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΙΡΤΟΓΛΟΥ: ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ;

Από την στιγμή που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ,θεώρησα απαραίτητο  να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις σκέψεις, πώς πρέπει δηλαδή να ψηφίζουμε όλοι οι πολίτες ,ανεξάρτητα αν πρόκειται για βουλευτικές , αυτοδιοικητικές ή στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

Με τί κριτήρια πρέπει να ψηφίζουμε άραγε; Έχουμε αναρωτηθεί ποιος πρέπει να είναι ο γνώμονας γι αυτό; Μήπως πάμε στην κάλπη με τα ονόματα που μας έχουν δώσει ,ανεξάρτητα αν τα γνωρίζουμε ή όχι ή με μοναδικό  κριτήριο τη σχέση παρέας και φιλίας; Οι υποψήφιοι προέρχονται από εμάς του ίδιους ,πήγαιναν στα ίδια σχολεία ,έπαιζαν στα πεζοδρόμια που παίζαμε και εμείς ,πήγαιναν και πηγαίνουν στα ίδια καφέ με μας άρα μπορούμε να έχουμε μια κρίση γι αυτούς. Αν μάλιστα δεν έκαναν αυτά που υποσχέθηκαν δεν πρέπει να τους ξαναψηφίσουμε και να να τους στείλουμε να μας ξαναδιοικήσουν ,εκτός αν ψηφίζουμε κοντόφθαλμα και κοιτάμε μόνο το ατομικό μας συμφέρον και όχι το γενικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα έργα και τις ημέρες αυτών των ανθρώπων που μας διοίκησαν ή θέλουν να μας διοικήσουν. Ας ψάξουμε τι έχει κάνει ο κάθε υποψήφιος στη ζωή του ,αν ενδεχομένως είναι υλιστής ,αν είναι άθεος ,αν είναι αστράτευτος ,ανθέλληνας , πατριδοκάπηλος, ανίκανος ή μόνη του επιδίωξη έχει την προσωπική του ανάδειξη.Πολλοί υποψήφιοι είναι συχνά προβεβλημένοι από τα ΜΜΕ ,χωρίς να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες . Θα πει κάποιος δικαίωμα μου να ψηφίζω αυτόν που θέλω. Βεβαίως , αλλά μετά συχνά έχουμε παράπονα. Ποιος φταίει λοιπόν; Όλοι εμείς που έχουμε λάθος θεώρηση για τα κριτήρια της ψήφου. Θεωρούμε ξεχωριστή την προσωπική από την πολιτική ζωή των υποψηφίων.Κοιτάμε ποιος είναι πιο προβεβλημένος, ο πιο συμπαθής , ο πιο επικοινωνιακός  και αφήνουμε δυστυχώς κατά μέρος την καρδιά των υποψηφίων ,το ήθος ,την συμπεριφορά τα κατορθώματα του στη ζωή. Δεν κοιτάμε αν έχει κάνει περιουσία χωρίς διαφάνεια ,αν έχει μια σωστά δομημένη οικογένεια ,αν έχει υγιείς απόψεις ,αν έχει ορθόδοξο ύφος. Αν δεν μπορεί να “διοικήσει” μια σωστή οικογένεια ,πώς θα διοικήσει τον λαό; Μας κτυπούν ορισμένοι υποψήφιοι την πλάτη και εμείς χαιρόμαστε γιατί νομίζουμε ότι ο υποψήφιος είναι φίλος μας και τον ψηφίζουμε. Λάθος. Αυτός που θα σκεφτεί σωστά για μας θα είναι σοβαρός, θα μας πει ότι κάτι το οποίο ζητάμε δεν μπορεί να γίνει ,γιατί έτσι πρέπει για το κοινό συμφέρον. Θα είναι χρήσιμος και όχι απλά αρεστός.

Συμπερασματικά λοιπόν θα πρέπει πριν πάμε στις κάλπες να σκεφτούμε ότι η ψήφος είναι προνόμιο που μας δίνεται κάθε 4 χρόνια και πιθανόν θα πρέπει να αλλάξουμε την θεώρηση του πως ψηφίζουμε. Ας σκεφτούμε πιο αξιοκρατικά ,ώστε να μην ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση μετά να λέμε “ας μου κοβόταν το χέρι που ψήφισα αυτούς”.

Δημήτρης Χίρτογλου

Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

“Αγία Παρασκευή η πόλη μας”-Υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς