ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ; – ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

Τέσσερις επικεφαλής παρατάξεων, οι κ.κ. Σταθόπουλος, Οικονόμου, Μυλωνάκης, Μουστόγιαννης, απεφάσισαν αιφνιδίως να σταματήσουν την λειτουργία του Δήμου. Συναπεφάσισαν να απέχουν από το Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην συνεδριάσει ελλείψει απαρτίας. Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο, προφανώς εκ μέρους όλων, από τον κ. Οικονόμου, να αποσυρθεί το θέμα της ενοικιάσεως οικοπέδου επί της οδού Παναγούλη, με εισήγηση να μετεγκατασταθεί εκεί η Υπηρεσία Καθαριότητος. Να σημειωθεί ότι η μετεγκατάστασή της είναι επιτακτική, αφού ο νέος ιδιοκτήτης του υφισταμένου χώρου τον θέλει για άλλη χρήση, σύμφωνα με νόμιμο δικαίωμά του.

Γιατί όμως φθάσαμε στο σημείο του τελεσιγράφου του κ. Οικονόμου και την αποχή «των τεσσάρων», όταν ο ίδιος λίγες ώρες νωρίτερα με ανακοίνωσή του έγραφε «Παρακολουθήστε σήμερα στις 18.00 την τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα έχει ενδιαφέρον»;

Τα πράγματα είναι απλά. Τα θέματα του Δήμου συζητώνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η Δημοτική Αρχή εισηγείται, η αντιπολίτευση μπορεί να κάνει δικές της προτάσεις ή/και κριτική και ακολουθεί ψηφοφορία. Στην προκειμένη περίπτωση, λόγω εκλογικού νόμου, οι «τέσσερις» διαθέτουν μια αυξημένη πλειοψηφία Συμβούλων, οπότε, αν δεν συμφωνούν με μια εισήγηση, μπορούν να την καταψηφίσουν και να μην περάσει. Αυτό προφανώς είχαν στο μυαλό τους για την συγκεκριμένη περίπτωση. Γι΄αυτό και το αρχικό κάλεσμα του κ. Οικονόμου. Αυτό που προφανώς δεν είχαν, ήταν αντιπρόταση. Απλά θα καταψήφιζαν, δεν θα περνούσε η πρόταση και θα έβγαιναν πανηγυρίζοντας ότι «μπλόκαραν» (πάλι) την «κακή» διοίκηση. Με τις κραυγές των λαϊκίστικων πανηγυρισμών, θα κάλυπταν την έλλειψη οποιασδήποτε αντιπροτάσεως από αυτούς. Αν κάποιος διάβασε σε κάποια από τις ανακοινώσεώς τους, έστω και υπαινιγμό για κάποια αντιπρόταση, θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη.

Όμως, «την πάτησαν». Η διοίκηση, που εν τω μεταξύ έψαχνε άλλη λύση, τους ενημέρωσε ότι θα καταθέσει διαφορετική εισήγηση με λύση  που ικανοποιεί τους πάντες. Μια λύση που επεδίωκε από καιρό αλλά δεν είχε ακόμη ευοδωθεί. Μετά από αυτό, είχαν δυο επιλογές: Ή να μετέχουν στο Συμβούλιο και να ψηφίσουν υπέρ αυτής της λύσεως (με την οποία, επαναλαμβάνω, συμφωνούν όλοι και οι παράγοντες του τοπικού Συλλόγου) ή να μπλοκάρουν την συνεδρίαση για να διαιωνισθεί το πρόβλημα. Προτίμησαν το δεύτερο, σε άλλη μια «έκρηξη» λαϊκισμού. Από τους κ.κ. Σταθόπουλο και Μουστόγιαννη δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Από τον κ. Οικονόμου, λόγω καταβολών, περίμενα κάτι καλύτερο. Από τον κ. Μυλωνάκη, ομολογώ ότι δεν περίμενα να ανταγωνίζεται σε λαϊκισμό άλλους. Παρεμπιπτόντως, θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε την άποψη των σοβαρών στελεχών τους, για τον απόλυτο αυτό κατήφορο.

Ίσως  «οι τέσσερις» δεν έχουν αντιληφθεί τις επιπτώσεις της πράξεώς τους αυτής:

α. Σαμποτάρησαν την λειτουργία του Δήμου

β.Προέβησαν σε εκτροπή από τις δημοκρατικές διαδικασίες, αφού το όργανο διαβουλεύσεων, συζητήσεων και λήψεως των αποφάσεων, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο (το οποίο κατήργησαν) και όχι οι καφετέριες των «μυστικών συναντήσεων»

γ. Είναι πολύ πιθανόν να προβληματίσουν τον ιδιοκτήτη του προς ενοικίαση οικοπέδου στα Γλυκά Νερά, ο οποίος μπορεί να υπαναχωρήσει αφού βλέπει ασυνεννοησία άρα πιθανά προβλήματα για τον ίδιο. Σε τέτοια περίπτωση, θα είναι οι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανόν να οδηγήθηκαν στην περίεργη αυτή συμμαχία, βλέποντας την εμφανή πλέον δημοσκοπική (ούτως ειπείν) ανυπαρξία τους στην πόλη. Κατανοητό αλλά όχι θεμιτό, όταν πρόκειται για το συμφέρον του Δήμου και των κατοίκων του.

Σπύρος Παπασπύρος