Περί συναίνεσης ο λόγος … του Βασίλη Ζορμπά Ιατρού Πνευμονολόγου Δημάρχου Αγίας Παρασκευής

 

Πολλά έχουν ακουστεί στο παρελθόν, πολλά θα ακουστούν και στο μέλλον περί συνεργασίας των Δημοτικών Παρατάξεων στη χάραξη της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής και περί της απαραίτητης συναίνεσης της τελευταίας στις προτάσεις των λοιπών παρατάξεων.

Στην πραγματικότητα η συνεργασία των Δημοτικών Παρατάξεων είναι απαραίτητη για την ορθή και επωφελή λειτουργία του Δήμου. Οι παρατάξεις με τις προτάσεις τους, την κριτική τους και τη δράση τους μπορούν –όταν δρουν καλόπιστα- να συμβάλλουν τα μέγιστα στο να βελτιωθούν πρακτικές, να διορθωθούν σφάλματα, να αποσοβηθούν κίνδυνοι πριν εμφανιστούν.Ησημερινή Δημοτική Αρχή ασχολείται μεπολλά καθημερινά θέματα, διαχειρίζεται προβλήματα δεκαετιών, στοχεύει σε ένα μέλλον πολύ διαφορετικό από το σημερινό κι έτσι είναι πιθανό να υποπέσει και σε παραλείψεις. Αυτό όμως που μετράει περισσότερο είναι η απόφαση μας να δημιουργούμε συνεχώς, να δουλεύουμε ακατάπαυστα και να βλέπουμε μέρα με τη μέρα την πόλη μας να αλλάζει. Για τις όποιες αστοχίες θα κριθούμε, στο τέλος της διαδρομής αυτής της Δημαρχιακής θητείας και μάλιστα από τους πιο αξιόπιστους και αντικειμενικούς κριτές : τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής.

Με το σκεπτικό αυτό, ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς με έγγραφο του ήδη από την  16η/9/2020,πριν την σύνταξη του προϋπολογισμού δηλαδή,ζήτησε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τις έγγραφες προτάσεις τους, προκειμένου αυτές να εξεταστούν από τις Υπηρεσίες για την ένταξή τους στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του 2021. Όχι προτάσεις προφορικές αλλά έγγραφες που να δεσμεύουν αμφότερους : Δημοτική Αρχή και Παρατάξεις. Άλλωστε, τα γραπτά μένουν…Verbavolant, scriptamanent.Ήταν άλλη μια προσπάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής για συνεργασία και συναίνεση με καθαρούς, διαυγείς και ισότιμους ρόλους για το καλό της πόλης μας και των πολιτών μας.

Και οι προτάσεις ήρθαν… κάποιες ήρθαν δομημένες, άλλες ήρθαν ωςαπλή αντιγραφή από προεκλογικά φυλλάδια (που σημειωτέων δεν έλαβαν την έγκριση των πολιτών στις εκλογές), άλλες ήρθαν έγκαιρα, άλλες πολύ, μα πολύ καθυστερημένα. Ανεξάρτητα της πληρότητας των προτάσεων ή του χρόνου υποβολής τους, όλες αποτέλεσαν αντικείμενο συστηματικής επεξεργασίας προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στο προγραμματισμό του Δήμου μας. Η συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων έγινε αποδεκτή, ενώ όσες προτάσεις τελικώς δεν εντάχθηκαν αυτό αιτιολογήθηκε καθώς πολλές από αυτές προβλέπεται να ενταχθούν προς χρηματοδότηση, εντός του έτους, στους άξονες του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Και φθάνουμε στη περίοδο της ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου μας για το έτος 2021. Ομολογούμε ότι δεν αναμέναμε εναλλακτικές προτάσεις και τόσο λυσσαλέα αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης καθώς τα αιτήματα των παρατάξεων είχαν σε πολύ μεγάλο βαθμό γίνει αποδεκτά και είχε εν τέλει προταθεί ένα σχέδιο που απηχούσε τις απόψεις και τα προγράμματα όλων … είχε λάβει μάλιστα την έγκριση από τη Διαβούλευση Πολιτών και από το Παρατηρητήριο του ΥΠΕΣ.

Παρόλα αυτά κατατέθηκαν δύο εναλλακτικές προτάσεις : α) κοινή πρόταση της παράταξης «ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» του τέως Δημάρχου κ. Σταθόπουλου Ιωάννη σε συνεργασία με τη παράταξη  «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» του κ. Οικονόμου Γεώργιου και τη παράταξη «ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» του κ. Μουστόγιαννη Αλέξη και β) η πρόταση της παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» του κ. Μυλωνάκη Ιωάννη.   Και οι δύο προτάσεις κατατέθηκαν το μεσημέρι της παραμονής ψηφίσεως του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν οι προτάσεις αυτές πλήρεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί εναλλακτικών προτάσεων; Δεν προδικάζουμε τίποτα! Υπάρχουν αρμόδια όργανα που θα κρίνουν, την κρίση των οποίων ανεπιφύλακτα θα αποδεχθούμε …

Γεννούνται όμως ορισμένα καίρια ερωτήματα, τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθούν από αυτούς που βλέπουν σκιές παντού και άρνηση συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής στις προτάσεις τους ….

  1. Γιατί οι νέες προτάσεις που υπεβλήθησαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ήταν τελείως διαφορετικέςαπό τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τους ίδιους στο Δήμαρχο μόλις λίγες μέρες πριν;
  2. Γίνεται να μην έχεις προτάσεις να υποβάλλεις όταν σου ζητά συνεργασία και συναίνεση η Δημοτική Αρχή, αλλά να έχεις προτάσεις μόνο για να την αντιπολιτευτείς; Αφορά προφανώς τη παράταξη «ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» του κ. Μουστόγιαννη Αλέξη, που ενώ δεν είχε προτάσεις να συνεισφέρει στη πρόσκληση του Δημάρχου, έσπευσε να προσυπογράψει προτάσεις των κ.κ. Σταθόπουλου-Οικονόμου.
  3. Είναι λογικό να γίνονται από έδρας δεκτές οι προτάσεις της εναλλακτικής σου πρότασης και να κατηγορείς τον Δήμαρχο που τις υιοθετεί; Αν δεν επιθυμούσες να υιοθετηθούν τότε γιατί τις υπέβαλες; Αφορά προφανώς τη παράταξη «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» του κ. Μυλωνάκη Ιωάννη.
  4. Πρώην Δήμαρχε κ. Ιωάννη Σταθόπουλε, μπορείτε να θυμηθείτε πόσες φορές κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας σας στο Δημαρχιακό θώκο υιοθετήσατε, ή έστω ζητήσατε, τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τα σχέδια του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις δημοκρατικές και συναινετικές ευαισθησίες σας; (Σημ. ΚΑΜΜΙΑ)

Τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα…

Οι εναλλακτικές προτάσεις υπεβλήθησαν προκειμένου να υποστεί μια δοκιμασία και μια πολιτική ήττα η Δημοτική Αρχή του Βασίλη Ζορμπά. Δεν υπήρχε, δεν υπήρξε, ούτε δυστυχώς διαβλέπεται ότι θα υπάρξει, διάθεση συνεργασίας και συναίνεσης από τη πλευρά κάποιων εκ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ό,τι και να υιοθετούσε ο Δήμαρχος, η αντιπολίτευση θα είχε ΠΑΝΤΑ κάτι να αντιτείνει. Και μάλιστα την τελευταία στιγμή ώστε να δημιουργήσει προβλήματα και εντυπώσεις…

Όσο έργα, δράσεις και αιτήματα πολιτών, που ήταν στις καλένδες για έτη, δρομολογούνται με υπεύθυνο και συνετό τρόπο, τόσο το μένος κάποιων μεγαλώνει.

Ο κ. Σταθόπουλος Ιωάννης αρνείται ακόμα να αναγνωρίσει την αδιατάρακτη απραξία της πενταετούς δημαρχιακής του θητείας και ακόμαπροσπαθεί να καπηλευτεί έργα που μπορεί να είχαν δρομολογηθεί στο τέλος της θητείας του, αλλά πλέον υλοποιούνται κατά τη δική μας θητεία.

Ο κ. Οικονόμου Γεώργιος βλέπει από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της Δημοτικής μας Αρχής και από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που συμμετείχε σκάνδαλα, αυθαιρεσίες της διοίκησης, ύποπτες διαδικασίες, χωρίς να έχει αποδείξει ποτέτίποτα…, απαξιώνει συνεχώς το προσωπικό και τους πολιτικούς του αντιπάλους και με νύχια και δόντια παλεύει να κωλυσιεργήσει οτιδήποτε δρομολογεί η Δημοτική Αρχή μας.

Ο κ. Μυλωνάκης Ιωάννης και η παράταξη του, είχαν δείξει έμπρακτα δείγματα ειλικρινούς διάθεσης συναίνεσης και συνεργασίας στο παρελθόν, αλλά οι απόψεις και οι πράξεις των κ.κ. Μυλωνάκη και Διακογιάννη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (16/12/2020), δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.

Οι λοιπές παρατάξεις υιοθετούν ένα λόγο αντιπολιτευτικό, πλην όμως συνεπή με τα ιδεολογικά πιστεύω τους, που όμως πάντα βρίσκεται εντός των ορίων της ευπρέπειας στην πολιτική αντιπαράθεση.

Η Δημοτική μας Αρχή, αναγνωρίζοντας ότι όλοι οι φορείς έχουν να προσφέρουν πολλά στο κοινό μας όραμα για μια καλύτερη πόλη, θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνεννόησης και συνεργασίας με τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, στο βαθμό που αυτό δεν την εκτρέπει από τις προγραμματικές της θέσεις, τη διάθεσή της για δημιουργία και την ευθύνη της για την παραγωγή σύγχρονου και μετρήσιμου έργου για όλους τους πολίτες της πόλης, χωρίς περιορισμούς, διακρίσεις και δεσμεύσεις.

Οι δύσκολοι καιροί που περνούμε κρύβουν πολλές ευκαιρίες που πρέπει να τις ανακαλύψουμε και να επωφεληθούμε για το καλό όλων στην Αγία Παρασκευή.

Το κάλεσμα σε συστράτευση όλων των υγειών πολιτικών δυνάμεων της πόλης μας είναι συνεχές, η δε παρουσία του καθενός ενισχύει τις προσπάθειες και τη δύναμη όλων μας.

Εν τέλει, η Αγία Παρασκευή ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ!