ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ “ΑΡΠΑ ΚΟΛΑ”

Spyros-PapaspyrosEίναι αληθές, ότι μια Δημοτική Αρχή μπορεί  να έλθει κάποια στιγμή σε δίλημμα: Να αντιμετωπίσει μια κατάσταση άμεσα έστω και πρόχειρα, έστω κι αν παραβιάσει την νομιμότητα; Ή να την αντιμετωπίσει, αφού πρώτα μελετήσει το πρόβλημα και τις παραμέτρους του και τηρήσει την νομιμότητα;

Η δεύτερη  λύση είναι ο κανόνας, για μια Δημοτική Αρχή συγκροτημένη και οργανωμένη, που σέβεται τους δημότες. Η πρώτη λύση μπορεί να επιλεγεί αν η κατάσταση παρουσιασθεί εκτάκτως και δεν ήταν προβλέψιμη. Εξυπακούεται, ότι η παραβίαση της νομιμότητος δικαιολογείται (αν δικαιολογείται) μόνον στην περίπτωση που υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την  δημόσια ασφάλεια ή υγεία.

Έχουμε ήδη συμπληρώσει ένα έτος θητείας της Δημοτικής Αρχής, η οποία τείνει να παγιοποιήσει τις πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις των ζητημάτων, παραβιάζοντας μάλιστα την νομιμότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Και μάλιστα, με περισσό θράσος, τις διαφημίζει με τις ανακοινώσεις της και απειλεί να τις επαναλάβει.

Ενδεικτικά, θα αναφερθώ σε ορισμένα «μνημεία» προχειρότητος, ορισμένα και παρανομίας, από μια πληθώρα που υπάρχει:

  1. Πεζοδρόμηση οδού Ευεργέτου Γιαβάση: Ενώ, υποτίθεται, σκοπός ήταν η ενοποίηση της πλατείας με τον χώρο που υπάρχουν τα καταστήματα, για να έχουν άνεση κινήσεως οι πεζοί, μόνο αυτό δεν έγινε. Εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες σταθμευμένα αυτοκίνητα στον πεζοδρομημένο χώρο, που κάνουν την κίνηση των πεζών αδύνατη. Μπροστά μάλιστα στα μάτια μελών της Δημοτικής Αρχής (και του Δημάρχου) που πίνουν τον καφέ τους, ορισμένοι ασύδοτοι οδηγοί εισέρχονται ανάποδα από την οδό Στρατηγού Τόμπρα, αν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν κι άλλες θέσεις σταθμεύσεως.
  2. Λαϊκή Αγορά Τσακού (κακώς λέγεται έτσι, στον Αϊ Γιάννη είναι): Έκανε ένα οκτάμηνο για να αποφασίσει πού θα την μεταφέρει για το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους, για να μην ενοχλεί ορισμένους. Και την μετέφερε (αφού καθυστέρησε 2 μήνες),  σε οδό-πρόσβαση στο 8ο Δημοτικό Σχολείο, παρά τις προειδοποιήσεις για τα προβλήματα που δημιουργούνται. Αποτέλεσμα,  από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, να αποκλεισθεί η πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο και η Διεύθυνσή του να αποστείλει έγγραφη διαμαρτυρία στον Δήμαρχο. Μετά από την διαμαρτυρία του σχολείου και μεμονωμένων γονέων, αποφασίζεται νέα θέση.
  3. Τουαλέτες 6ου Δημοτικού Σχολείου: Λίγο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, η Δημοτική Αρχή τις επισκεύασε σχεδόν εκ θεμελίων. Η σκοπιμότητα ορθή. Τι εμπόδισε όμως την Δημοτική Αρχή, να έχει λάβει νόμιμη απόφαση για τις εργασίες, να τις έχει μελετήσει σωστά, να έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την ανάθεση αλλά και επίβλεψη του έργου; Αφού μάλιστα αφορά σε χώρο που χρησιμοποιείται από παιδιά; Προφανώς το είχε ξεχάσει και πλησιάζοντας στην έναρξη της σχολικής χρονιάς το θυμήθηκε. Προχειρότητα, που έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των παιδιών, στην διαφάνεια αλλά και στην νομιμότητα των διαδικασιών.
  4. Διαμορφώσεις-Παρεμβάσεις στο πρώην Στρατόπεδο «Σπυρούδη»: Εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Η Δημοτική Αρχή, χωρίς ενημέρωση-διαβούλευση-γενική μελέτη του χώρου, χωρίς καμμία σκοπιμότητα δημοσίου συμφέροντος, χωρίς καν νόμιμη άδεια, παρενέβη χωρίς σεβασμό στον χώρο. Κατεσκεύασε δρόμους από τσιμέντο και τοποθέτησε συρματοπλέγματα, αποκλείοντας ένα τμήμα του χώρου άνευ λόγου. Προσπάθησε μάλιστα, λάθρα, να κατασκευάσει τσιμεντένια «πέδιλα» για άγνωστη χρήση, αλλά σταμάτησε μετά από παρέμβαση. Το πρώην Στρατόπεδο «Σπυρούδη», είναι μια τεραστίας αξίας, οικονομικής και όχι μόνο, περιουσία του Δήμου και δεν μπορεί καμμία Δημοτική Αρχή να κινείται με πρόχειρο τρόπο και μάλιστα παράνομο. Εάν έχει κάτι στο «μυαλό» της, που το απεύχομαι, να το ξεχάσει όσο είναι νωρίς…
  5. Κλειστό προπονητήριο: Προσφάτως, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ, ο κ. Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα κατασκευασθεί κλειστό προπονητήριο (μην το συγχέετε με γυμναστήριο για τους δημότες), μίλησε μάλιστα για το τέλος του 2015, στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Σπυρούδη». Και διερωτώμαι, σε ποια γενικότερη μελέτη εντάσσεται αυτό; Επιτρέπεται στον χώρο αυτό; Με ποιόν το συζήτησε, ποιόν συμβουλεύθηκε, ποια η σκοπιμότητά του; Αρκούσε μια επιστολή Προέδρου Αθλητικού Συλλόγου, που τον πιέζει και στην ουσία τον απειλεί, για να μην πω άλλη βαρύτερη λέξη. Ένας όμως Δήμαρχος, όπως του τόνισα και στην συνεδρίαση, ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Πολλώ δε μάλλον, δεν λαμβάνει πρόχειρες αποφάσεις υπό το κράτος του φόβου να χάσει λίγες ψήφους από υποτιθέμενους υποστηρικτές του.
  6. Μαζικά Προγράμματα ΠΑΟΔΑΠ-Δημοτικό Ωδείο-Ώρες χρήσεως γηπέδων από Αθλητικούς Συλλόγους: Βρισκόμαστε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 και κανείς δεν γνωρίζει, για τα δύο πρώτα,  πότε και με ποιους θα ξεκινήσουν. Οι δημότες τηλεφωνούν στον ΠΑΟΔΑΠ και λαμβάνουν την απάντηση «θα δούμε». Κι αυτό, γιατί η Δημοτική Αρχή κοιμόταν «τον ύπνο του δικαίου» και δεν φρόντισε να κανονίσει τα της προσλήψεων των γυμναστών και των αναγκαίων καθηγητών Μουσικής, εγκαίρως. Όσο για τις ώρες χρήσεως, τι να πει κανείς για έναν Δήμαρχο και έναν Πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ, που με τρίμηνη καθυστέρηση, χωρίς να ενημερώσουν τους Συμβούλους, έρχονται στο Διοικητικό Συμβούλιο με χειρόγραφα «μπακαλόχαρτα», που έσβηναν κι έγραφαν; Και που , άκουσον άκουσον, ζητούσαν την άδεια(!!) Αθλητικών Συλλόγων για την παραχώρηση της Δημοτικής περιουσίας. Ποιος διαχειρίζεται την Δημοτική περιουσία, σε ποιόν ανήκει; Στον Δήμο ή σε κάποιους Αθλητικούς Συλλόγους; Αποτέλεσμα της προχειρότητός τους, χάος σε όλες τις δομές του ΠΑΟΔΑΠ.

Η Δημοτική μας Αρχή, είναι προσκολλημένη σε μεθόδους και πράξεις παλαιοκομματικές. Είναι προσανατολισμένη στο πρόσκαιρο ψηφοθηρικό συντεχνιακό όφελος, παρά στο δημόσιο διαχρονικό.  Αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η πρακτική του «άρπα κόλα», είναι αυτή που μας έχει κληροδοτήσει αυτή την κακή ποιότητα ζωής, που όλοι βλέπουμε. Ας αναθεωρήσει όσο είναι καιρός.

ΥΓ. Αυτή την στιγμή που γράφω το κείμενο, παρακολουθώ (μέσω απ΄ευθείας μεταδόσεως)  και το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει για το θέμα της ελεγχόμενης σταθμεύσεως στην πόλη μας, ένα σοβαρό ζήτημα (Τετάρτη 23/9/2015, ώρα  9.55 μ.μ.). Και ο κ. Δήμαρχος που μετέχει υποτίθεται στην συνεδρίαση, «ανεβάζει» ποιηματάκια στο Facebook. Εντάξει, τί να πω; Μάλλον η κατάσταση είναι ανίατη.

Σπύρος Παπασπύρος
Σχης ε.α.

πρ. Δημοτικός Σύμβουλος
Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ