ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΚΟΜΗ

spapaspyrosΠριν λίγες ημέρες, το Δ.Σ. της Ενώσεως Συλλόγων Γονέων, με ανακοίνωσή του (επανα)τοποθετήθηκε, εντελώς ξαφνικά, στο θέμα του δημοτικού κινηματογράφου. Με τις θέσεις που εκφράζει, συμπεριφέρεται  ως αποκλειστικός ιδιοκτήτης των χώρων των σχολείων και απαγορεύει την χρήση τους προς το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, χρησιμοποιώντας κάποια επιχειρήματα.

Σεβαστό το Δ.Σ. της  Ενώσεως, σεβαστή και η άποψή τους. Αλλά νομίζω αυταρχική και  παρωχημένη, για να μην πω ιδεοληπτική. Και κυρίως, πολύ μακριά από την κοινή συνείδηση.

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή, για να θυμηθούμε ορισμένα πράγματα που κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε.

Ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος, ήταν ένα δημιούργημα του αειμνήστου δημάρχου Σταύρου Κώτση. Ως χώρος επελέγη το προαύλιο του 2ου Γυμνασίου της πόλεως, ένα πράγματι εξαιρετικό περιβάλλον. Ο τρόπος λειτουργίας του ήταν σε γενικές γραμμές ο ίδιος, επί όλων των διοικήσεων. Λειτουργούσε με ιδιωτικοοικονομικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια και πάντοτε άφηνε ένα μικρό ή μεγαλύτερο κέρδος για τον Δήμο, ο οποίος το επένδυε στο ίδιο το σχολείο, καθιστώντας το έτσι ένα κόσμημα. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα, που όλοι οι δήμαρχοι αλλά και όλοι οι αντιπολιτευόμενοι γνώριζαν: Λειτουργούσε χωρίς τυπική άδεια της Επιτροπής Θεάτρων και Κινηματογράφων, όπως και σχεδόν το σύνολο των δημοτικών κινηματογράφων στην Χώρα. Κανείς όμως αντιπολιτευόμενος, δεν είχε σκεφθεί ποτέ να δημιουργήσει πρόβλημα σε οποιαδήποτε δημοτική Αρχή. Αυτό μέχρι το 2011, στην αρχή της δημαρχίας Βασίλη Ζορμπά.

Τότε άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις, από τα Δ.Σ. του  Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου και  της Ενώσεως Συλλόγων Γονέων της πόλεως. Με ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις κλπ, προσπαθούσε να σταματήσει την λειτουργία του, με τα ίδια επιχειρήματα που έχει και το σημερινό Δ.Σ. της Ενώσεως. Από κοντά, τους υποστήριζε δυναμικά και ο (τότε αντιπολιτευόμενος)  σημερινός δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος.

Για την Ιστορία, ο τότε αντιπρόεδρος  του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου είναι αντιδήμαρχος, η τότε πρόεδρος του Συλλόγου του Γυμνασίου  τοποθετήθηκε από τον δήμαρχο μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ και η τότε πρόεδρος της Ενώσεως Συλλόγων Γονέων τοποθετήθηκε  πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Τελικώς, κάποιοι «άγνωστοι», κατάφεραν να  σταματήσουν τον κινηματογράφο στο 2ο Γυμνάσιο. Κατάφεραν να διαλύσουν κάτι που ήταν κόσμημα για την πόλη και καταφύγιο των κατοίκων της τους θερινούς μήνες.

Ο νυν δήμαρχος αποφάσισε να μεταφέρει τον κινηματογράφο, στο Πάρκο «Σταύρος Κώτσης» (πρώην Στρατόπεδο «Σπυρούδη»). Όχι ότι ο χώρος είναι κακός. Αλλά επί του παρόντος (και για πολύ καιρό ακόμη) δεν προσφέρεται. Χωρίς σχέδιο συνολικό για τον χώρο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς  υποδομές, δεν μπορείς να λειτουργήσεις μια τέτοια σοβαρή δομή. Και επί πλέον, στον χώρο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει με άδεια ο κινηματογράφος. Λόγω της περσινής προχειρότητος της δημοτικής Αρχής,  είδαμε να λειτουργεί ο κινηματογράφος ως καρικατούρα. Με ταινίες 60ετίας, χωρίς μηχανή προβολής, με χημικές τουαλέτες και για καντίνα να έχει μια ψησταριά λαϊκής αγοράς. Όπως φαίνεται, κάπως έτσι θα λειτουργήσει (αν λειτουργήσει) και φέτος. Σημειωτέον, κανείς δεν τους σταμάτησε παρ΄ότι τον λειτούργησαν χωρίς άδεια.

Προτείνω στον δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο να το ξανασκεφθεί. Έχει δύο χώρους να επιλέξει για τον κινηματογράφο: Το 2ο Γυμνάσιο και το πρώην Στρατόπεδο. Αφού και οι δύο έχουν το ίδιο νομικό πρόβλημα (με τον δεύτερο να έχει μεγαλύτερο), ας πάρει την απόφαση να επιλέξει τον  καλύτερο, που είναι σαφώς το 2ο Γυμνάσιο. Να είναι σίγουρος ότι, πρώτον οι δημότες (πλην «Λακεδαιμονίων») θα τον ευγνωμονούν και δεύτερον ότι κανείς από την αντιπολίτευση (όπως δημόσια όλοι του έχουν δηλώσει) δεν θα του φερθεί με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο και μεθόδους, που χρησιμοποίησε αυτός κατά της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Θα τολμήσει ο δήμαρχος; Υπάρχει χρόνος ακόμη.

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

πρ. Δημοτικός Σύμβουλος «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ