ΔΗΜΑΡΧΕ, ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

parataxi-500x360pxΜια από τις ετήσιες υποχρεώσεις κάθε δημοτικής Αρχής, είναι και η συντήρηση-επισκευή των οχημάτων του Δήμου. Κάθε χρόνο διατίθεται μια πίστωση για τον σκοπό αυτό, το ύψος της οποίας δεν διαφέρει πολύ από έτος σε έτος.

Στις 6 Απριλίου 2016, η δημοτική Αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου (Ο.Ε.), πίστωση ύψους 216.000 ευρώ περίπου, ποσό σχεδόν διπλάσιο αυτού που τα προηγούμενα χρόνια απαιτείτο. Η εισήγησή της ψηφίσθηκε ομόφωνα.

Στις 12 Μαΐου 2016, συζητήθηκε στην Ο.Ε. η έγκριση της μελέτης και όροι διακήρυξης του διαγωνισμού, για την συντήρηση-επισκευή των οχημάτων. Παρότι η δημοτική Αρχή δεν κατέθεσε την μελέτη, ο αντιπρόεδρος της  Ο.Ε., δημοτικός σύμβουλος  Κώστας Τσιαμπάς, καλή τη πίστη, ψήφισε την εισήγηση και ζήτησε την μελέτη για να την ελέγξει έστω και μετά την ψήφισή της.

Κατά τον έλεγχό της, διαπίστωσε ότι η δημοτική Αρχή είχε αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της δαπάνης, χρησιμοποιώντας  «αλχημείες» πέρα και έξω από κάθε λογική και αντίθετη με την ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα να «φουσκώσει» τον λογαριασμό. Επιπλέον, μετά από ενδελεχή έλεγχο των όρων διακήρυξης, διαπίστωσε ότι υπήρχαν «φωτογραφικές» διατάξεις. Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κατήγγειλε την όλη διαδικασία και ζήτησε την ακύρωσή της, αφού και τα συμφέροντα του Δήμου βλάπτει καταφανώς και μη σύννομη είναι. Δήλωσε δε ότι θα καταφύγει στα αρμόδια Όργανα. Ο δήμαρχος, αρνήθηκε να ακυρώσει τη διαδικασία αυτή και απευθύνθηκε προς το δημοτικό σύμβουλο της παράταξής μας ειρωνικά (κατά το συνηθισμένο πια αλαζονικό τρόπο του).

Στις 7 Ιουνίου 2016, εντελώς ξαφνικά, ο δήμαρχος εισηγείται προς την Ο.Ε. την ακύρωση του διαγωνισμού  που αφορά στην συντήρηση μεταφορικών μέσων (τους όρους και το ύψος δαπάνης του οποίου μέχρι τότε υπεράσπιζε σθεναρά), με τη δικαιολογία της «ανάγκης τροποποίησης της μελέτης ώστε να μειωθεί κατά 65% από το αρχικό κόστος».

Τι συνέβη και ο δήμαρχος έκανε ξαφνικά στροφή 180 μοιρών, ακυρώνοντας την αρχική του απόφαση; Ποιος ήταν ο λόγος που στην αρχή είχε «φουσκώσει», διπλασιάζοντας, τον λογαριασμό; Ποιος συνέταξε την αρχική μελέτη; Συντάχθηκε με οδηγίες του και άρα φέρει την πλήρη ευθύνη; Ή από άλλους, που προσπάθησαν να παραπλανήσουν την Οικονομική Επιτροπή; Και τί έκανε για να τους ελέγξει; Έπρεπε να επέμβει η παράταξή μας, μέσω του δημοτικού της συμβούλου, για να προστατευτούν τα συμφέροντα του Δήμου; Και αν δεν επενέβαινε, θα σπαταλούσε ο Δήμος 160.000 ευρώ παραπάνω; Πού θα πήγαιναν αυτά τα χρήματα; Είναι ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις και εξηγήσεις δήμαρχε.

Βασίλης Ζορμπάς

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

πρ. δήμαρχος Αγίας Παρασκευής