DA VINCI: ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΕ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ;

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26/1/2017, συζητήθηκε η πρόταση του κ. Σταθόπουλου για να αφαιρεθεί η άδεια του πολυχώρου DA VINCI επί της Αγίου Ιωάννου. Η πρόταση του Δήμαρχου στηρίχθηκε σε νομική γνωμοδότηση της οποίας εκ των προτέρων είχε καθορίσει τον στόχος της. Δηλαδή να αφαιρεθεί η άδειας λειτουργίας.
Σε αυτή τη μαραθώνια συνεδρίαση ακούστηκα πολλά, και πολλά δεν ακούστηκαν καθόλου.
Στο σκέλος του κληρονομικού δικαίου η γνωμοδότηση ήταν σαφέστατη: Το κληροδότημα δεν κινδυνεύει να «χαθεί» και ότι το 2025 θα περιέλθει σύμφωνα με την διαθήκη στην κυριότητα του Δήμου.
Στο σημείο αυτό η γνωμοδότηση απογοήτευσε τους τρομολάγνους οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια επικαλούντο ως κύρια αιτία των δικαστικών αγώνων τον κίνδυνο να χαθεί η κληρονομιά. Επίσης καθίσταται σαφές ότι μέχρι το 2025 ο Δήμος δεν έχει κανένα δικαίωμα επ΄αυτού.
Ο μόνος τρόπος για να αφαιρεθεί η άδεια ήταν πλέον να στοιχειοθετηθεί εκ μέρους του γνωμοδοτούντος η άποψη, ότι οι εργασίες που έγιναν και διαμορφώθηκε το κτίριο στη σημερινή του μορφή υπερέβησαν την έννοια της τακτικής διαχείρισης και ως εκ τούτου παραβίασαν την βούληση του Διαθέτη.
Σαν απάντηση σε αυτή την άποψη, θα παραθέσω αυτολεξεί τις παραγράφους της διαθήκης του αείμνηστου Σιστοβάρη που αναφέρονται στο συγκεκριμένο κληροδότημα αφαιρώντας για ευνόητους λόγους ονόματα.
Κ) στον ανεψιόν ……… και …….. επίσης ανεψιόν μου όντας πρωτότοκοι και συνεχισταί του ονόματος Σιστοβάρη κληροδοτώ το εν Αγία Παρασκευή και επί οδού Αγίου Ιωάννου 15 διώροφον οικίαν μου, ως εξής:
ΙΑ) Θα γίνει κλήρωση και στον μεν, το κάτω= πρώτον όροφον μετά του υπογείου στον δε, τον δεύτερον όροφον μετά της ταράτσας χρήσιν του —– θα κάμουν αμφότεροι χωρίς προστριβάς αλλά με αγάπην και ομόνοιαν.
Να τιμηθεί το όνομα Σιστοβάρη στην περιοχήν αυτήν.
Δεν πρέπει να πικραθούν αι θυγατέρες μου διότι το κτήμα αυτό πρέπει να μείνη ως κτήμα Σιστοβάρη όπως ανέκαθεν ήτο γνωστόν.
Μετά την πάροδο 50 ετών το κτήμα θα περιέλθη στην κοινότητα Αγίας Παρασκευής Αττικής.
ΙΒ) Θα το ονομάση εντοιχίζουσα μια εις εμφανές σημείον μαρμαρίνην πλάκα με το όνομα << Σιστοβάρη>>.
Θα φροντίση το Δημοτικόν Συμβούλιον δια την καλλιτέραν και αξιοπρεπή εκμετάλευσιν του, ώστε οι πόροι να διατίθενται εις φιλανθρωπικούς σκοπούς με πνευματικό περιεχόμενον, τοιούτους.
Παρακαλώ κάθε αναγνώστη δύσπιστο ή καλόπιστο, έχοντας υπόψη την παραπάνω επιθυμία του αείμνηστου Σιστοβάρη όπως τη διατύπωσε χειρόγραφα ο ίδιος, να βρει πού και πώς η σημερινή εμφάνιση του κτιρίου παραβιάζει τη βούλησή του.
Για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών πρέπει να αναφέρουμε ότι:
Πριν την σημερινή μορφή του κτιρίου, είχε προηγηθεί από τον προηγούμενο ενοικιαστή η κατασκευή προσθήκης 170 μ2 περίπου. Εκεί δεν υπήρχε παραβίαση της βούλησης του διαθέτει. Τι απαντούν οι τιμητές.
Το κτίριο δεν είχε και δεν έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο.
Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο από την πολεοδομία που να πιστοποιεί παραβάσεις και δεν είχε γίνει τότε καμιά καταγγελία στην αστυνομία για παράνομες ενέργειες-εργασίες από κανέναν ώστε να υπάρχουν στοιχεία για τους μετέπειτα ισχυρισμούς τους.
Τι έκαναν τότε οι αρχές του Δήμου, που ήταν ο σημερινός Δήμαρχος ως αντιπολίτευση; Με ποιόν τρόπο προστάτευσε τα συμφέροντα του Δήμου; Και ας μην πει «δεν ήξερα». Διότι το θέμα το γνώριζε.
Ερώτηση:
Συμμετείχατε και εσείς ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις συζητήσεις με θέμα το πώς θα διαμορφωθεί το «νέο κτίριο» και σε πόσα τετραγωνικά μέτρα. Για πιο λόγο χάλασε η διαπραγμάτευση κύριε Δήμαρχε; Όλοι αυτοί που σήμερα παρουσιάζονται ως τιμητές και προστάτες των συμφερόντων του Δήμου, κατά την διάρκεια των γεγονότων ήταν εδώ, στην Αγία Παρασκευή και διαπραγματεύονταν την τύχη του συγκεκριμένου κτιρίου. Συζητούσαν μεταξύ τους για τη μορφή και την έκταση που θα έπαιρνε το «νέο κτίριο». Και παρουσιάζονται σήμερα ως Ρομπέν της Αγίας Παρασκευής που θα απελευθερώσουν το λαό από το DA VINCI! Αυτά είναι αστειότητες.
Οφείλουν να απαντήσουν με ειλικρίνεια στην παραπάνω ερώτηση και να αφήσουν την υποκρισία για τους εύπιστους.
Παρακαλώ τον αρχηγό της παράταξης που επιμένει με συνέπεια την ίδια άποψη και έχει ενημερώσει εμάς τους νεότερους δημοτικούς συμβούλους για όλες αυτές τις λεπτομέρειες, στις συνεδριάσεις του ΔΣ και με τον οποίο μπορεί να έχουμε διαφορές ως προς τον τρόπο υλοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τους κατοίκους της πόλης μας, για τη στάση και τις τότε ενέργειες των σημερινών ΤΙΜΗΤΩΝ.
Κλείνοντας την παρέμβασή μου οφείλω και εγώ με την σειρά μου να εξηγήσω ότι η ψήφος «ΑΠΕΧΩ» είναι καθαρά ΑΡΝΗΤΙΚΗ ψήφος και δεν ξεφεύγει από την ουσία, που ήταν να μην αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης. Ήταν μια τακτική κίνηση που αποφασίσαμε, προσπαθώντας να προβλέψουμε την νομική εξέλιξη του θέματος για τυχόν ΄΄παρανομίες΄΄!
Κύριε Δήμαρχε χρησιμοποιήσατε ως δικαιολογία την νομιμότητα. Ξεφύγατε όμως και από αυτή καθεαυτή την κατεύθυνση που σας έδωσε ο νομικός σύμβουλος, που εσείς διαλέξατε, βάζοντας στην άκρη την προστασία των συμφερόντων του Δήμου αλλά ικανοποιήσατε τις επιθυμίες μιας μικρής μειοψηφίας φίλων σας. Αφαιρέσατε την άδεια λειτουργίας μιας επιχείρησης, δείχνοντας αναλγησία για τους εργαζόμενους.
Επικαλεσθήκατε την νομιμότητα εσείς που σε πολλές περιπτώσεις την παραβιάσατε κατάφορα με αποκορύφωμα την εκτελέσει εργασιών σε δασική έκταση. Παρανομία που την διαπίστωσε και κατήγγειλε η πολεοδομία.
Όχι άλλη υποκρισία.
«Ουδέν Κακό Αμιγές Καλού» όμως. Αποδείξατε στη πράξη για άλλη μια φορά τα δύο τελευταία χρόνια ότι οι λέξεις, κοινωνική ευαισθησία, δημοκρατία δεν έχουν σχέση με την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στρατιώτης του οποίου είσθε.
Εάν υλοποιηθεί η τωρινή σας απόφαση, θα συνδέσετε το όνομά σας και την ιστορία σας με το πέμπτο κατά σειρά έγκλημα κατά της πόλης μας, των εκάστοτε δημοτικών αρχών, στα τρία των οποίων έχετε βασική ευθύνη δηλ. Την περιφερική Υμηττού, το ΜΕΤΡΟ και τώρα την μετατροπή του DA VINCI σε σκελετό-χαβούζα πάνω στον εμπορικότερο δρόμο της πόλης, (τα άλλα δύο είναι η Βίλα Ιόλα και το κολυμβητήριο).
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Δημοτικός Σύμβουλος
Αντιπρόεδρος Οικ. Επιτροπής
Υποστράτηγος ε.α