ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΜΠΑΣ: ΝΑ ΠΩΣ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.» Έτσι αναφέρεται στο Πρώτο Άρθρο του Συντάγματος των Ελλήνων.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017 αλλά και των προηγούμενων τεχνικών προγραμμάτων από το 2014, είχε συμπεριληφθεί ως έργο «Προμήθεια και τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα των γηπέδων 5×5 του 7ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής». Η χρηματοδότηση προβλεπόταν να γίνει από ιδίους πόρους, ύψους 50.000 ευρώ.

Η διοίκηση Σταθόπουλου περιέπαιζε τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και τη σχολική κοινότητα ανακοινώνοντας κάθε τόσο ημερομηνίες ολοκλήρωσης της κατασκευής, τις οποίες όπως συνηθίζει, μετέθετε για το μέλλον.

Τελικά τον Οκτώβριο 2016 εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ). Για να προχωρήσει η διαδικασία, έπρεπε μέχρι 31/12/2016 να υπογραφεί η προβλεπόμενη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΓΓΑ.

Η διοίκηση Σταθόπουλου έκτοτε δεν πολυασχολήθηκε με το θέμα προφανώς επειδή δεν την πολυενδιέφερε. Μέχρι που αναγκάσθηκε από τη Παράταξή μας «Αγία Παρασκευή η Πόλη μας» να το φέρει προς συζήτηση και έγκριση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στην 42η συνεδρίαση του 2016 της 29ης Δεκεμβρίου 2016!

Με βάσει τη σύμβαση, φορέας κατασκευής ορίσθηκε ο Δήμος της αγίας Παρασκευής και το έργο πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Αυγούστου 2017.

Η διακήρυξη του έργου έγινε με καθυστέρηση ΑΚΟΜΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΗΝΩΝ στις 7/4/2017  και μετά από δυο βδομάδες ο  διαγωνισμός.

Οι διαδικασίες του διαγωνισμού που ακολουθήθηκαν, ήταν κόντρα σε κάθε λογική και σίγουρα κόντρα στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου 4412, αλλά και με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), κατάφερε να απορρίψει τους πρώτους οκτώ από τους ένδεκα μειοδότες που έδιναν εκπτώσεις από 47% (οι δύο πρώτοι) έως 21% ο όγδοος και να κατακυρωθεί υπέρ του ένατου που έδωσε έκπτωση 17%,  νομιμοφανές.

Δηλαδή ΤΡΙΑΝΤΑ ποσοστιαίες μονάδες ακριβότερο από τους δύο πρώτους!

Όταν έφεραν το πρακτικό στην Οικονομική Επιτροπή για έγκριση, ο κύριος Ζορμπάς πρότεινε συμβιβαστικά, προσκομίζοντας και τη σχετική νομολογία, ότι αφού η έκπτωση ήταν μικρή σε σύγκριση με τις προσφορές για παρόμοια έργα σε άλλους Δήμους, να κληθεί ο μειοδότης στην Επιτροπή για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Αυτό κύριε Σταθόπουλε το δεχθήκατε στην 25η συνεδρία, αλλά στην 26η δεν προσήλθε και προχωρήσατε στην κατακύρωση κατά πλειοψηφία.

Οι διαγωνισμοί κύριε Σταθόπουλε γίνονται για να αναδειχθεί ο ικανότερος μειοδότης για να εκτελέσει τη σύμβαση κάτω από την αυστηρή επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία διαθέτει ικανά και έμπειρα στελέχη τα οποία ανέτως θα επέβλεπαν τον μειοδότη του 47% και θα τον ανάγκαζαν σύμφωνα με το νόμο να εκτελέσει τη σύμβασή του στο ακέραιο.

Δεν μπορώ να ξέρω για ποιο λόγο καθυστερήσατε τη διακήρυξη του διαγωνισμού κατά τέσσερεις μήνες και στη συνέχεια επισπεύσατε τη διαδικασία. Ενώ είχατε χρόνο να επαναλάβετε τις διαδικασίες του διαγωνισμού ώστε να προστατεύσετε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Δεν το πράξατε!!!!!!.

Αντιθέτως επιστρατεύσατε την προσφιλή σας πλέον μέθοδο του «ΤΣΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ» και προχωρήσατε στη κατακύρωση.

Μας προβληματίζετε πλέον με τον τρόπο που διαχειρίζεσθε τα χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου σε πλήθος περιπτώσεων, όπως κινηματογράφος, ΕΡΤ, συντήρηση οχημάτων και άλλα, για τα οποία θα ενημερωθούν και θα   ενημερώνονται συνεχώς και  λεπτομερώς οι δημότες μας. Δεν θα συμφωνήσω με την άποψη του κου Γκιζιώτη ότι «τα διαχειρίζεσθε σαν να είναι δικά σας» διότι είμαι βέβαιος ότι τα δικά σας δεν θα τα ξοδεύατε τόσο εύκολα.

Ο λαός μας λέει, ξινό κρασί και απλήρωτο είναι γλυκό σαν μέλι.

Κύριε Σταθόπουλε τρέφω την ελπίδα ότι θα απαντήσετε επί της ουσίας, και ότι δεν θα αρχίσετε πάλι τις αφηρημένες θεωρίες περί του πόσο καλοί είσθε εσείς και πόσο κακιά είναι η αντιπολίτευση δεν σας αφήνει να παρουσιάσετε έργο.

Να σας θυμίσω ότι τούτο το έργο, του χλοοτάπητα, το είχατε ΞΕΧΑΣΕΙ και ότι μόνον αφού σας το θυμίσαμε και σας πιέσαμε, το φέρετε για συζήτηση στις 29/12/2016, δύο (2) μέρες πριν τη παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2017 που έληγε και η προθεσμία.

Και να θυμάστε ακόμα ότι, από όλα τα σφάλματα ένα και μόνο ένα είναι το πλέον ατιμωτικό. Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ.

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Υποστράτηγος ε.α.

Δημοτικός Σύμβουλος “Αγία παρασκευή η πόλη μας”

πρ. αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών