ΒΑΝΑ ΗΛΙΑΔΟΥ: ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Διαπιστώνω καθημερινά ότι οι δρομείς στην πόλη μας, μικρής και μεγάλης ηλικίας, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Κάποιοι προτιμούν να τρέξουν στο βουνό ενώ άλλοι παίρνουν το αυτοκίνητό τους για να τρέξουν σε κάποιο γηπεδάκι ή πάρκο. Είναι όμως κι αυτοί που τρέχουν μέσα στην πόλη, για τους δικούς τους λόγους, είτε επάνω στα πεζοδρόμια, είτε στους ποδηλατοδρόμους, είτε ακόμη και μέσα στους δρόμους.                                                                                                                                                        Πόσο καλό είναι όμως αυτό για την υγεία και την ασφάλειά  τους; Οι άνθρωποι τρέχουν για να νιώσουν καλύτερα. Να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση. Για να διώξουν το άγχος, να ξεπεράσουν τα όρια τους. Τρέχουν για να τιμήσουν ένα σκοπό ή για να συνεισφέρουν σε μία κοινωνική δράση. Κάποιοι για να κόψουν το κάπνισμα ή για να έρθουν σε επαφή με την φύση  ώστε να νιώσουν τη μοναδική αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει το τρέξιμο.

Η γνώμη μου είναι πως η πόλη μας, η Αγία Παρασκευή, δεν είναι φιλική προς τους δρομείς. Πρέπει να δημιουργήσουμε μέρη όπου να μπορεί κανείς να τρέξει με ασφάλεια και σε κατάλληλο περιβάλλον, χωρίς να χρειαστεί να κάνει ολόκληρο ταξίδι ή να κλείνεται στο σπίτι τρέχοντας επάνω σε έναν ηλεκτρικό διάδρομο, ή να πληρώνει γυμναστήριο απλά για να τρέξει.  Χρειάζονται χώροι υπαίθριοι, κατά το δυνατόν σκιασμένοι, στρωμένοι με κατάλληλους τάπητες που θα απορροφούν τους κραδασμούς, χωρίς θορύβους, κινδύνους και σκόνη. Έτσι, το τρέξιμο θα αποτελεί εκτόνωση και χαλάρωση μαζί, αφού δε θα χρειάζεται οι δρομείς  να έχουν συνέχεια το νου τους είτε στα αυτοκίνητα είτε στα ποδήλατα και στους πεζούς είτε σε ακαθαρσίες, σε λακκούβες και σε πεζοδρόμια.

Όπως φροντίζει ο Δήμος, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το τέννις να έχουν το χώρο τους, έτσι πρέπει, πιστεύω, να έχουν και οι δρομείς το δικό τους χώρο.   Άλλωστε, ας σκεφτούμε ότι ξεκινάει κανείς να τρέχει δειλά δειλά  μικρές αποστάσεις και μπορεί να καταλήξει να τρέχει στον Μαραθώνιο της Αθήνας, τιμώντας έναν Φειδιπίδη.  Μήπως δεν είναι και το τρέξιμο Ολυμπιακό Άθλημα;

Βάνα Ηλιάδου

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος “Αγία Παρασκευή η πόλη μας”

Υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς