ΦΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down». Τέτοια μέρα, το ενδιαφέρον των ανθρώπων επικεντρώνεται σε δράσεις και ενημερώσεις σχετικά με το σύνδρομο, ένα κύμα γενικευμένης ευαισθητοποίησης που κρατά όμως εκείνη τη μέρα, την επόμενη και μετά σιγά σιγά ξεχνιέται πάλι μέχρι την επόμενη χρονιά, την επόμενη «Παγκόσμια Ημέρα».

Αυτό που μας φαίνεται “ξένο” , “διαφορετικό” , αυτό πρέπει να το θυμόμαστε, να το σεβόμαστε και να το αποδεχόμαστε κάθε μέρα. Αν θέλουμε μια άλλη κοινωνία με ενδιαφέρον προς τον κάθε συνάνθρωπο, ακόμη κι αν μας φαίνεται κάπως “παράξενος”, τότε, δεν χρειαζόμαστε απλά μια «Παγκόσμια Ημέρα», αλλά μια αλλαγή νοοτροπίας, ένα νέο τρόπο σκέψης. Κι όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο, ξεκινάμε από τα παιδιά, από το σχολείο. Να μάθουν τα παιδιά ότι η δική τους ζωή, η δική τους καθημερινότητα, δεν είναι μία μοναδική αλήθεια, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να διαφέρουν από τα ίδια, είτε η διαφορά αυτή λέγεται «σύνδρομο Down», είτε κινητική δυσκολία, είτε πρόβλημα στην όραση… Όλοι είναι άνθρωποι. Να μάθουν τα παιδιά να αποδέχονται και να σέβονται τη διαφορετικότητα. Με δράσεις ευαισθητοποίησης μέσα στα σχολεία, με βιωματικά εργαστήρια, με ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, της ενσυναίσθησης.

Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε την αλλαγή νοοτροπίας, μόνο με αυτό τον τρόπο η «Παγκόσμια Ημέρα» θα έχει πραγματικά αξία και δεν ξεχαστεί το επόμενο πρωί.

 

Φανή Παναγιωτοπούλου

Εκπαιδευτικός

Μέλος Δ.Σ ΠΑΙΣΔΑΠ

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος

«Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς