ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΝΗ

Γεννήθηκα στην Αγία Παρασκευή και είμαι τελειόφοιτη του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α).

Λόγω του ενδιαφέροντός μου για το Δήμο μας, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου συνέταξα μελέτη για την Αγία Παρασκευή, η οποία πραγματεύεται τη χωροταξική οργάνωση και τον πολεοδομικό ιστό του Δήμου, τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, τη μεταφορική υποδομή και το οδικό δίκτυο, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την περιβαλλοντική αναβάθμιση, την οργάνωση της τοπικής κοινωνίας και την οικονομική δραστηριότητα, τις κοινωνικές υποδομές, την ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον και την τοπική δημοκρατία και συμμετοχή. Με την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης ήρθα σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και ενημερώθηκα για τα έργα, το όραμα και τις αναπτυξιακές προτεραιότητές του, εντοπίζοντας τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις ανάγκες της πόλης μας.

Στο πλαίσιο της διπλωματικής μου εργασίας ασχολούμαι με τη Χαρτογράφηση του φαινομένου της πειρατείας στην Ανατολική Μεσόγειο την περίοδο του 16ου και 17ου αιώνα και έχω δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.piratecartography.com. Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί μια ερευνητική προσπάθεια μελέτης και ανάδειξης της άγνωστης αυτής πτυχής της ιστορίας, κυρίως μέσω χαρτογραφικών απεικονίσεων (δυναμικοί χάρτες, κινούμενοι χάρτες, 3Dμοντέλα). Η ιστοσελίδα φιλοξενείται και στον ιστότοπο του ερευνητικού εργαστηρίου του ΠΑ.Δ.Α. ¨S.O.C.R.A.T.E.S¨ (Society for Organizations Cartography Remote sensing / Road Design and Applications using Technology /Transport Engineering on Earth and Space) με το οποίο συνεργάζομαι. Είμαι επίσημο μέλος του ερευνητικού προγράμματος  Archéologie de la Piraterie des XVIIe XVIIIe siècles, το οποίο δημιουργήθηκε από μια ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων και διεθνών ερευνητών και στοχεύει στην έρευνα και στην αναζήτηση στο πεδίο αρχαιολογικών ευρημάτων σχετικών με το φαινόμενο της πειρατείας τον 17ο και 18ο αιώνα.

Έχω λάβει πιστοποιήσεις για την παρακολούθηση σεμιναρίων της ESRI (Environmental Systems Research Institute) σχετικά με τις μεθόδους απεικόνισης χαρτογραφικών δεδομένων σε ψηφιακό περιβάλλον και της HIAS (Hellenic Institute of Advanced Studies)  του Universal AI Course αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Δημόκριτο στις 3-5 Ιουνίου του 2023. Επίσης, έχω πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Έχω παρακολουθήσει ημερίδες, όπως: η ¨Πράσινη μετάβαση και αειφορία των βιοχημικών εργαστηρίων¨, που έλαβε χώρα στο αστεροσκοπείο της Υπάτης. Κατά τη σχολική περίοδο συμμετείχα στο 2nd Athens Science Festival για την παρουσίαση πειραμάτων χημείας, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ήταν μεγάλη μου τιμή και χαρά να παρουσιαστούν οι χάρτες μου στην Επιστημονική Ημερίδα «450 χρόνια από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου – Ελληνισμός και Ευρώπη» στις 8 Οκτωβρίου του 2021 στο Αργοστόλι υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και να φιλοξενηθούν στον Επετειακό Τόμο της ημερίδας αυτής.

Έχω συμμετάσχει σε δρώμενα πολιτιστικού περιεχομένου, με το πιο πρόσφατο το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του – Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες», που διεξήχθη στις 10-11 Ιουνίου 2023 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Στον τομέα του αθλητισμού έχω υπάρξει αθλήτρια επί σειρά ετών στην καλαθοσφαίριση και στο tae-kwon-do, ενώ έχω ασχοληθεί και με τη ρυθμική γυμναστική, την πετοσφαίριση και το στίβο. Οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις είναι μια αγαπημένη μου δραστηριότητα, γι΄αυτό και συμμετείχα σε ομάδα παραδοσιακών χορών.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει ξεκινήσει από μικρή ηλικία ως ενεργό μέλος της νεολαίας του χωριού Πεύκου Καλαβρύτων από το οποίο και κατάγομαι, και σήμερα αποτελώ εκλεγμένο μέλος του συλλόγου του χωριού σε χρέη γραμματέα, με βασικό γνώμονα την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αναβάθμιση του τόπου.

Οι λόγοι για τους οποίους έθεσα υποψηφιότητα είναι το γεγονός ότι μου αρέσει να προσφέρω στους συνανθρώπους μου αλλά και στον τόπο μου το καλύτερο δυνατό, με σκοπό μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους δίνοντας έμφαση στην κοινωνική πολιτική, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τη στήριξη των νέων ανθρώπων αλλά και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.