ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΖΟΡΜΠΑ

Την Δευτέρα 15 Ιουλίου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» και εκλεγείς δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς, έδωσε συνέντευξη Τύπου ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής. Παρόντες από τα ΜΜΕ, οι κυρίες Λένα Μαρκή (Agia Paraskevi Images) και Βάνα Κοζόκου (24 Ώρες στα Βόρεια) και οι κ.κ. Θάνος Σταθόπουλος (ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ), Χρήστος Αντωνόπουλος (ΘΕΣΙΣ) και Αλέξανδρος Καζαντζίδης (ΑΜΑΡΥΣΙΑ). Ο κ. Στρατής Μαζίδης (Agia Paraskevi Guide), λόγω αδυναμίας προσωπικής παρουσίας, απέστειλε έγγραφες ερωτήσεις.

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς, αρχικά τοποθετήθηκε με τις επιδιώξεις της νέας δημαρχιακής του θητείας. Στη συνέχεια, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου και παρευρισκομένων πολιτών. Τους ευχαριστούμε όλους για την ενεργή παρουσία τους.

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης του κ. Βασίλη Ζορμπά.

«Η νέα δημαρχιακή θητεία, σημαδεύεται από έναν παράγοντα που δεν υπήρχε στο παρελθόν, αυτόν της απλής αναλογικής.  Ενός συστήματος που μπορεί να διαφημίστηκε σαν δημοκρατικός, αλλά επί της ουσίας οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία. 

 Θα ήθελα να μιλήσω για την περίφημη συναίνεση.  Η συναίνεση, κατ΄ εμέ, πρέπει να έχει ως βάση την εμπιστοσύνη και την καλή πίστη.  Αυτά είναι τα πρώτα που πρέπει να εδραιωθούν και μάλιστα με πράξεις.

 Σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε με διαφάνεια και ανοικτά, συνεργαζόμενοι με την αντιπολίτευση αλλά και με τους πολίτες.  Να λειτουργήσουμε με έναν συνεχή και ανοικτό διάλογο.

 Να σημειώσω, ότι συναίνεση δεν σημαίνει απαραίτητα και συνδιοίκηση.  Η συνδιοίκηση μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει μόνο όταν εδραιωθεί η συναίνεση.  Όταν λοιπόν είναι ώριμα τα πράγματα, όταν ο καθένας θα έχει αντιληφθεί πλήρως το ρόλο του, δεν θα  έχω καμία αντίρρηση να υπάρξει και συνδιοίκηση.

 Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι στις 23/07/2019 στη Βουλή θα ψηφιστεί νομοθετική τροποποίηση του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» που θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε Δήμαρχο να μπορέσει να διοικήσει.  Εγώ όμως, ως Δήμαρχος, θα επιδιώξω τη συνδιοίκηση είτε με παρατάξεις, είτε με μεμονωμένους Δημοτικούς Συμβούλους.

 Πρώτα όμως κτίζουμε τη συναίνεση και στη συνέχεια προχωράμε και στη συνδιοίκηση.

 Είμαι βέβαιος όμως, ότι θα πετύχουμε τη συναίνεση της κοινωνίας και ότι θα συνδιοικήσουμε με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.

 Το πρόγραμμά μας και οι προτάσεις μας εγκρίθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών.  Μάλιστα, αρκετές από τις δικές μας προτάσεις είδαμε ότι συμπεριελήφθησαν και στα προγράμματα άλλων παρατάξεων.  Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό διευκολύνει τα πράγματα, αφού δεν θα υπάρχει λόγος να τίθενται αντιρρήσεις από τη μεριά της αντιπολίτευσης στη ψήφισή τους αλλά και στην εφαρμογή τους.

 Οι στόχοι του δημοτικού μας προγράμματος συγκροτούν ένα συναινετικό σχέδιο αξιών, το οποίο θέλει να μεταμορφώσει σταδιακά το Δήμο μας, σε μία πόλη βιώσιμη.

 Αυτό βέβαια, απαιτούσε προεκλογικά ισχυρές δεσμεύσεις (λόγο τιμής) προς τους δημότες, αλλά και ισχυρή υποστήριξη των δημοτών στη νέα Δημοτική Αρχή για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο της  προηγούμενης πενταετίας.

 Εμείς, και εγώ προσωπικά, τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε προεκλογικά θα τις πραγματοποιήσουμε, καθ’ότι η κάθε πρότασή μας είναι καλά υπολογισμένη και απαραίτητη για την Αγία Παρασκευή.

 Η επάρκεια, η αποφασιστικότητα και η αξιοποίηση που επιδείξαμε στο διάστημα της Δημαρχίας μας 2011-2014, όπως επίσης, το διαχειριστικό ήθος που συνόδευε κάθε απόφαση, κάθε έργο που παραδώσαμε, αποτελούν και παρακαταθήκη μιας χρηστής αυτοδιοικητικής λειτουργίας.

 Στη διάρκεια της θητείας μας θα επιδιώξουμε μία πόλη ασφαλή, λειτουργική, ζωντανή, οργανωμένη, καθαρή, αλληλέγγυα, υγιή, πολιτιστική, φιλόξενη, αθλούμενη, ψηφιακή, μία φιλική πόλη στο δημότη, στον κάτοικό της.

 Γιατί, η ασφάλεια των δημοτών και των περιουσιών τους, είναι η δομική προϋπόθεση της ήρεμης κοινωνικότητάς μας.

Γιατί, η ηλεκτρονική αναβάθμιση, ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών του Κ.Ε.Π, θα κάνουν ταχύτερες και ευκολότερες τις συναλλαγές και την επικοινωνία των δημοτών. 

Γιατί, η διασφάλιση της διαφάνειας και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, αποτελούν συστατικά πλέον μιας σύγχρονης ποιοτικής διοίκησης.

Γιατί, η νέα λειτουργικότητα της πόλης, με την ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτου και την οργάνωση δωρεάν Δημοτικής Συγκοινωνίας, αποτελεί τη λύση των μετακινήσεων χωρίς αυτοκίνητο.

Γιατί, η καθαριότητα και η επιμονή στα προγράμματα ανακύκλωσης, θα είναι ο μονόδρομος της συνειδητής συλλογικής μας στάσης.

Γιατί, η μέριμνα για το παιδί με σταθμούς, παιδικές χαρές, η μέριμνα για τους μαθητές με καλοσυντηρημένα σχολεία για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, είναι δομικά προαπαιτούμενα της ψυχαγωγίας και της εκπαίδευσης.

Γιατί, για την νεολαία, για τους εργαζόμενους, οι νέες αθλητικές υποδομές και τα προγράμματα άθλησης, άσκησης, αναψυχής, αξιοποιώντας διαδρομές τον Υμηττό, είναι στις προτεραιότητες μιας υγιούς πόλης.

Γιατί, η ενίσχυση των προγραμμάτων Τρίτης Ηλικίας, η αλληλεγγύη σε αναξιοπαθούντες συνδημότες μας, μέσα από έναν οργανωμένο, σύγχρονο κοινωνικό εξοπλισμό, μετράει στην πράξη τον ανθρωπισμό της μικρής μας κοινωνίας.

Γιατί, η αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής, η ανάδειξη όλων των μορφών τέχνης και η συλλογική ανάδειξη ερασιτεχνικής έκφρασης, μέσα από προγράμματα και εκθέσεις, μας φέρνει πιο κοντά στις αρετές της αισθητικής ποιότητας και απόλαυσης.

Γιατί, η υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας και της εμπορικότητας των αγορών μας, θα συγκρατήσει τη ζήτηση εντός των ορίων του Δήμου μας.

 Γιατί, Γιατί, Γιατί…. Υπάρχουν πολλά «γιατί» που μπορώ να αναφέρω.

 Καλούμε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και μεμονωμένους Δημοτικούς Συμβούλους, να προχωρήσουμε μαζί στα κάτωθι:

  1. Στη δημιουργία εντός της 4ετίας, δύο νέων παιδικών σταθμών, έναν στον Τσακό και έναν στα Πευκάκια.
  2. Στη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας, όπως την έχουμε καταθέσει στο πρόγραμμά μας.
  3. Στην δημιουργία ουσιαστικής μελέτης του αθλητικού κέντρου στα Πευκάκια.
  4. Στην μελέτη και έναρξη αξιοποίησης του πάρκου “Σταύρος Κώτσης”.
  5. Στον επανασχεδιασμό και την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου στη Νέα Ζωή, κατόπιν τρίμηνης, το πολύ, διαβούλευσης. Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση.
  6. Στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, στην  e-ξυπνη πόλη.
  7. Στην ελεγχόμενη στάθμευση και την ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, με ταυτόχρονη 24ωρη φύλαξη του Δήμου με ιδιωτική εταιρεία.
  8. Στην ανέγερση Ναϊσκου στο κοιμητήριο με ταυτόχρονη ανάπλαση και εκσυγχρονισμό του.
  9. Στην ανέγερση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
  10. Στον Σχεδιασμό – Δημιουργία Δημοτικού Οίκου Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.
  11. Στην αναβάθμιση των δύο ΚΑΠΗ της πόλης μας.
  12. Στην δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής για την ενδοοικογενειακή βία και Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών.

Στον πολιτισμό να επανασχεδιάσουμε, ενδυναμώσουμε την ανάπτυξη των Πολιτιστικών Δομών και δράσεων της πόλης.  Περιμένουμε τις γραπτές προτάσεις των παρατάξεων έως τις 10/09/2019, για:

              α) Εργαστήρια Τέχνης

             β)  Δημοτική Βιβλιοθήκη

             γ)  Ωδείο

             δ)  Δημοτική Φιλαρμονική

             ε)  Δημοτική Μεικτή Χορωδία

             στ) Λαϊκό Πανεπιστήμιο

             ζ)  Δημοτική Ομάδα Θεάτρου

  1. Στα θέματα Νεολαίας, για την επανασύσταση Συμβουλίου Νέων, τον προγραμματισμό δράσεων Επαγγελματικού Προσανατολισμού, την ευρεία συνεργασία με φορείς (Σύλλογοι Γονέων, το Μαθητικό Συμβούλιο, οι διευθύνσεις των Σχολείων), τη  δημιουργία Study Rooms  και TEDX,  την αναβάθμιση Κοινωνικού Φροντιστηρίου.  Περιμένουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης μέχρι τέλος Οκτωβρίου για κάτι περισσότερο.
  1. Όσον αφορά στο Κτήμα Ιόλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια, η οποία έχει ξεκινήσει για την αποκατάστασή της και τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου.  Δεν απεμπολούμε όμως τη θέση μας για την τιμή αγοράς της, η οποία ελέγχεται.
  2.  Σύσσωμο το Δ.Σ θέλουμε να διεκδικήσει την επέκταση του φυσικού αερίου σε όλη την πόλη.    
  3. Θέλουμε επίσης την συναίνεση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας με αγορά νέων μηχανημάτων, όπως πλυντήριο κάδων, υδροφόρας, απορριμματοφόρων, στην αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με led και, κάτι που το θεωρούμε σημαντικό, στην δημιουργία κωδικού ανοικτής εργολαβίας, για να αντιμετωπίσουμε την αυθαιρεσία – καταστροφή της πόλης από τους εργολάβους των Ο.Κ.Ω. (Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας).
  4. Όσον αφορά στην ανέγερση του Δημαρχείου, σθέλουμε να συνεχίσουμε  όλοι μαζί την προσπάθεια χρηματοδότησής του από την Περιφέρεια.  Έχω πάρει και εγώ τις διαβεβαιώσεις μου από τον νέο Περιφερειάρχη.

 Τέλος, καλώ τις παρατάξεις αλλά και τους μεμονωμένους Δημοτικούς Συμβούλους, μέχρι 02/09/2019 να μας καταθέσουν και άλλες προτάσεις, για να τις εντάξουμε στο Νέο Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό του Δήμου».

 

Το Γραφείο Τύπου της δημοτικής παράταξης