ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΡΑΝΤΑΤΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/2/1962. Κατάγεται από την Κεφαλλονιά και προέρχεται από στρατιωτική οικογένεια   (ο πατέρας του Χρήστος, τάξεως ΣΣΕ 1955, είναι Υποστράτηγος ε.α. και ο αδελφός του Αναστάσιος, είναι τάξεως ΣΣΕ 1984, Συνταγματάρχης ε.α).

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Χριστοφυλάκου, χημικό μηχανικό και εκπαιδευτικό, Διευθύντρια στο 2ο Λύκειο της Αγίας Παρασκευής και έχει δύο γιούς, Αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων. Τον Χρήστο, Λοχαγό, τάξης ΣΣΕ 2012 και αρχηγό της τάξης του και τον Κωνσταντίνο, Υπολοχαγό, τάξης ΣΣΕ 2015, ομοίως αρχηγό της τάξης του.

Σπουδές

Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα (7ο Λύκειο Παγκρατίου) το 1979. Την ιδια χρονιά εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από όπου αποφοίτησε το 1983 ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Πεζικού, ενώ κατά τη φοίτησή του διετέλεσε αρχηγός της τάξης του και των Ευελπίδων.

Φοίτησε με άριστη επίδοση σε όλα τα σχολεία του Όπλου του Πεζικού (1ος στο Σχολείο εφαρμογής Πεζικού στο βαθμό του Ανθλγού και 1ος στο Σχολείο διοικητών μονάδων στο βαθμό του Λοχαγού).

Είναι απόφοιτος του Προκεχωρημένου τμήματος της Σχολής Πεζικού των ΗΠΑ (όπου πέτυχε τιμητική διάκριση ως “TheDistinguishedInternationalStudent”, αποφοιτήσας 1ος μεταξύ 145 ομοιοβάθμων του αξιωματικών).

Τέλος, είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (όπου αποφοίτησε 2ος  από 125 συμφοιτητές του Τχες και Ανχες) και της Σχολής Εθνικής Αμύνης, πετυχαίνοντας άριστη επίδοση και στις δύο Σχολές. Επιπλέονέχειτους παρακάτωμεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών:

  • MSc (Master of science) “International Affairs and Politics”, CEDS (Centre d’EtudesDiplomatiques et Stratégiques), Αθήνα, 2006.
  • MSc στη Βιοηθική (bioethics), Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλεξανδρούπολη, 2017.

Ομιλεί αγγλικά.

Σταδιοδρομία

Κατά την 35ετή σταδιοδρομία του στον στρατό υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, ανάλογα με τον βαθμό του, σε μονάδες Πεζικού και επιτελεία σχηματισμών στη Δυτική Μακεδονία, στα Δωδεκάνησα, στη Θράκη και στην Κύπρο. Συνολικά υπηρέτησε 15 χρόνια σε παραμεθόριες περιοχές εκ των οποίων 10 χρόνια στη Θράκη (7 στον Εβρο).

Διοίκησε το 503 Τάγμα Πεζικού στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας (Ταγματάρχης,1996), το 2ο Μ/Κ Τάγμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου – ΕΛΔΥΚ (Αντισυνταγματάρχης, 2001 – 2003), την  50 Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού στο Σουφλί (Ταξίαρχος, 2011 – 2013) και την ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη (Υποστράτηγος, 2014 – 2015).

Διετέλεσε επιτελής και στη συνέχεια Δντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (2004 – 2007 και 2008 – 2009, Ανχης και Σχης αντίστοιχα), θέσεις από τις οποίες ήταν επιφορτισμενος με την προετοιμασία των συνομιλιών του ΥΕΘΑ και των ΥΦΕΘΑ στις διμερείς επαφές τους και τη συμμετοχή τους στα συμβούλια ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας με τις χώρες των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου, όντας εθνικός αντιπρόσωπος στην εκτελεστική και προπαρασκευαστική επιτροπή της SEDM (SouthEasternDefenseMinisterial)  και με την υπογραφή αμυντικών συμφωνιών, καθώς και με την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ (HellenicAmericanHighLevelMilitaryCommittee). Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του συνέταξε και προετοίμασε τη συμφωνία με την Αλβανία για τα στρατιωτικά κοιμητήρια και την ταφή των Ελλήνων πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 και συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία μέχρι την ολοκλήρωση και υπογραφή της συμφωνίας.

Στη συνέχεια διετέλεσε ακόλουθος Άμυνας στα Τίρανα (Συνταγματάρχης, 2009 – 2011), προωθώντας ακόμη περισσότερο την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εκλεγείς παμψηφεί ως ο εκπρόσωπος των ΑΚΑΜ όλων των χωρών στην Αλβανία (DeanoftheDefenseAttaché Community), Δντής Επιχειρήσεων του ΓΕΣ (Ταξίαρχος, 2013 – 2014), θέση από την οποία ασχολήθηκε με την αναδιοργάνωση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στρατού και Δντής Πεζικού του ΓΕΣ  (Υποστράτηγος, 2015 – 2017), όπου σχεδίασε την μελλοντική πορεία του Όπλου του Πεζικού σε σχέση με την οργάνωση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του.

Αποστρατεύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 με τον βαθμό του Αντιστρατήγου, φέροντας τον τίτλο του επίτιμου Διευθυντή Πεζικού.

Δράση ως θεσμικός λειτουργός

Κατά την πολυετή θητεία του στον Έβρο, ως Δκτής Ταξιαρχίας στο Σουφλί και Δκτής Μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη, πέραν των στενών στρατιωτικών του καθηκόντων, ανέπτυξε άριστη και πολυεπίπεδη συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, τις δύο Μητροπόλεις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης καθώς και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες, στηρίζοντας και ενισχύοντας ποικίλες δράσεις της Περιφέρειας, των Δήμων, των Μητροπόλεων και πολλών σωματείων και οργανώσεων, όπως διαμόρφωση και διευθέτηση αγροτικών και δασικών δρόμων, διαμόρφωση και διευθέτηση χώρων ταφής απορριμμάτων, συντήρηση εκκλησιών, κτλ.

Επιπλέον, η Μεραρχία υπό τη Διοίκησή του υπήρξε βασικός παράγοντας στην οργάνωση και διεξαγωγή στην Αλεξανδρούπολη τριών πολύ σημαντικών εκδηλώσεων.  Της τελετής της αφής της φλόγας των specialOlympics (2014), του παγκόσμιου πρωταθλήματος συγχρονισμένης κολύμβησης (2014) και του πρώτου αγώνα RunGreece (2015) στην Αλεξπολη, διαθέτοντας οικίσκους στα στρατιωτικά θέρετρα της Νέας Μάκρης για τη διαμονή αθλητών και συνοδών, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για τη διεξαγωγή των αγώνων, μέσα μεταφοράς, τη στρατιωτική μπάντα και παντοειδές υλικό.

Παράλληλα η Μεραρχία στήριξε το φιλανθρωπικό έργο του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Εκκλησίας και ανέπτυξε και δικό της, στο μέτρο του δυνατού, ενισχύοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, προσφέροντας 50 μερίδες φαγητού επι καθημερινής βάσης σε αδυνατούντες συνανθρώπους μας, καθώς και τρόφιμα σε επιλεγμένες φτωχές οικογένειες, οργανώνοντας ημερήσιες εκδρομές παιδιών με ειδικές ανάγκες με μέσα του στρατού, προσφέροντας ολιγοήμερες διακοπές στα παιδιά του χωριού SOS στα στρατιωτικά θέρετρα, αναλαμβάνοντας τη συντήρηση και μικροεπισκευές κτιριακών εγκαταστάσεων κοινωφελών ιδρυμάτων και εκτέλεση μικροκατασκευών, όπως κιόσκια, κεραμοσκεπές κτλ.

Επιπλέον βοήθησε τα ορεινά και σχετικά απομονωμένα χωριά του Σουφλίου και της Αλεξανδρούπολης οργανώνοντας περιοδικά προληπτικές ιατρικές εξετάσεις των κατοίκων από στρατιωτικούς γιατρούς και μουσικές βραδυές από τη στρατιωτική ορχήστρα.

Ακόμη, στήριξε και ενίσχυσε πολλές πολιτιστικές δράσεις, όπως συναυλίες, αθλητικά γεγονότα και θεατρικές παραστάσεις, ενώ η ίδια η Μεραχία οργάνωσε πολιτιστικές και εθνικοθρησκευτικές εκδηλώσεις που παρακολούθησε μεγάλο πλήθος πολιτών και έτυχαν προβολής από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Τέλος, κεφαλαιώδους σημασίας ήταν η συνδρομή της Μεραρχίας στην αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων της περιόδου Δεκεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2015, με τη διάθεση μεγάλου αριθμού μηχανημάτων, οχημάτων και προσωπικού, για την εκκένωση και διάσωση πολιτών και των περιουσιών τους, διευθέτηση και ενίσχυση των παρέβριων αναχωμάτων και μεταφορά χωμάτινων όγκων, αποσπώντας πολύ κολακευτικά σχόλια από τους αρμόδιους υπουργούς, τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και το σύνολο των κατοίκων, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και εμπεδώνοντας την εμπιστοσύνη τους προς τον θεσμό του στρατού και ευρύτερα των ενόπλων δυνάμεων.

Πολιτική Δράση

Ως μαθητής γυμνασίου έγινε μέλος της ΟΝΝΕΔ Παγκρατίου (1977), ιδιότητα που ανέστειλε αργότερα λογω της εισόδου του στη Σχολή Ευελπίδων.

Αμέσως μετά την αποστρατεία του εγγράφηκε εκ νέου ως μέλος της ΝΔ και υπό την ιδιότητα αυτή συμμετείχε σε όλα τα συνέδρια και στα προσυνέδρια του κόμματος ως παρατηρητής.

Συνέγραψε πλήθος άρθρων κυρίως στην εφημερίδα το «Πρώτο θέμα» και σε διάφορες «Εβρίτικες» ιστοσελίδες, στηλιτεύοντας τη στάση της κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμμένου στα εθνικά θέματα.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 τιμήθηκε από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της περιφερειακής ενότητας Έβρου, παρότι δεν είχε σχέση καταγωγής ή άλλη με τον Έβρο, πέραν της αγάπης που τρέφει για την περιοχή και τους κατοίκους της. Συγκέντρωσε 7.068 σταυρούς και κατετάγη 4ος, πρώτος επιλαχών, πίσω από τους τρεις εκλεγέντες βουλευτές του κόμματος.

Από τον Οκτώβριο του 2021 συνεργάζεται με το Δήμο της Αγίας Παρασκευής, ως άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου στα θέματα πολιτικής προστασίας, χειρισμού κρίσεων και πολιτικού σχεδιασμού.