ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ

Το να βρίσκεται κάποιος στην αντιπολίτευση, δεν σημαίνει ότι του δίνει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ανακρίβειες ή ψεύδη και μάλιστα κατασκευασμένα. Γιατί αυτό δεν είναι θεσμική αντιπολίτευση και σεβασμός στην ψήφο – απόφαση των δημοτών, αλλά φτηνή παραπληροφόρηση για μικροπολιτικούς λόγους.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου επικεφαλής της «Νέας Αρχής», ο κ. Μυλωνάκης επικεφαλής των «Αλλάζουμε» και η Δημοτική παράταξη «Φυσάει κόντρα», με ανακοινώσεις τους ισχυρίζονται ότι θα παραμείνουν εκτός των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου, 100 παιδιά. Ισχυρίζονται ακόμη, ότι αυτό θα συμβεί γιατί δεν θα λειτουργήσει φέτος ο Νηπιακός Σταθμός της οδού Τρωάδος, ο οποίος όμως δε φιλοξενούσε βρέφη! Πρόκειται για ανακριβέστατους ισχυρισμούς, οι οποίοι οφείλονται είτε σε εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας είτε σε άγνοια (που όμως δε δικαιολογείται σε καμία απολύτως περίπτωση μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησής τους με τα Κοινά).

Η αλήθεια είναι η εξής:

Φέτος, κατατέθηκαν 249 αιτήσεις για φιλοξενία νηπίων. Η δυναμικότητα των Παιδικών Σταθμών σε νήπια είναι 239. Παρά τον μεγαλύτερο αριθμό των αιτήσεων, κανένα νήπιο δεν θα παραμείνει εκτός.

Αυτό γιατί, όπως πέρυσι, ένας αριθμός παιδιών που οι γονείς τους δικαιούνται vouchers, θα προτιμήσουν ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όχι λόγω ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά γιατί δε θα ικανοποιηθούν σε Δημοτικούς πολύ κοντά στο σπίτι τους. Να σημειωθεί, ότι πέρυσι παρέμειναν 50 θέσεις νηπίων κενές στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου. Εκτιμάται, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ότι και φέτος θα παραμείνουν κενές  θέσεις.

Όσον αφορά στα βρέφη, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν είναι 226 ενώ οι διατιθέμενες θέσεις είναι 141. Από τα 85 βρέφη, που δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν άμεσα, περίπου 40 έχουν ηλικία 27-28 μηνών. Τον Νοέμβριο του 2022, θα έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 30 μηνών (που είναι το όριο), οπότε θα απορροφηθούν σε κενές θέσεις νηπίων. Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις για νήπια θα ικανοποιηθούν ενώ από τις 226 αιτήσεις για βρέφη δεν θα ικανοποιηθούν οι 50. Αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που θα υφίστατο, αν στην παρούσα θητεία μας δεν είχαμε δημιουργήσει 26 νέες θέσεις βρεφών στους Σταθμούς της οδού Βορρά και τις οδού Λάδωνος, στους μόνους που  αυτό ήταν εφικτό επί του παρόντος. Στον ενοικιαζόμενο Παιδικό Σταθμό της οδού Τρωάδος, ουδέποτε φιλοξενούντο βρέφη (όπως ισχυρίζονται) ούτε και θα μπορούσε να συμβεί, λόγω άρνησης του ιδιοκτήτη του να προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές. Αυτό το γνωρίζουν, αλλά σκόπιμα το αποκρύπτουν.

Θα πρέπει όμως να ενημερώσουμε και για την υφιστάμενη κατάσταση για την φιλοξενία βρεφών και νηπίων και για τις ενέργειές μας για την αύξηση των διατιθέμενων θέσεων αλλά και για την γενικότερη πολιτική και σχεδιασμό μας για το θέμα των Παιδικών Σταθμών.

Στην πρώτη μας θητεία (2011-2014), κατασκευάσαμε έναν ιδιόκτητο, σύγχρονο Παιδικό Σταθμό, στην οδό Αισώπου στα Πευκάκια, δυναμικότητος 123 παιδιών, που λειτουργεί από το 2014. Παράλληλα, παραδώσαμε το 2014 έτοιμη μια ώριμη μελέτη για έναν δεύτερο, στην οδό Αγίου Βασιλείου και Σοφοκλέους στα Πευκάκια, δυναμικότητας 60 παιδιών. Η μελέτη αυτή, παρέμεινε ανεκμετάλλευτη κατά την περίοδο 2014-2019. Στη δεύτερη, την παρούσα, θητεία μας, διεκδικήσαμε χρηματοδότησή της από την Περιφέρεια, το καταφέραμε και ο νέος Παιδικός Σταθμός ήδη ανεγείρεται και θα είναι έτοιμος για χρήση στην περίοδο 2023-2024. Επιπλέον, βρισκόμαστε στην διαδικασία της μελέτης για τρίτο ιδιόκτητο Παιδικό Σταθμό, στην οδό Ρόδων στον Τσακό, δυναμικότητας 70 παιδιών. Στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό μας, υπάρχει η ανέγερση δυο ακόμη ιδιόκτητων Παιδικών Σταθμών, στα κληροδοτήματα «Στάϊκου» στο Κοντόπευκο και «Ασημακόπουλου» στον ΑηΓιάννη.

Να σημειώσουμε, ότι ο τελευταίος ιδιόκτητος Παιδικός Σταθμός (πριν αυτόν του 2014) ανεγέρθηκε το έτος 1996 (στην οδό Λάδωνος στον Τσακό). Για την ανεπάρκεια των Δημοτικών Αρχών από το 1998-2010 και 2014-2019, δε νομίζουμε ότι πρέπει να απολογηθούμε εμείς, ας απευθυνθούν σ΄αυτούς ο κ. Οικονόμου και το «Φυσάει κόντρα»  Ας απευθυνθούν  και στον κ. Μυλωνάκη, που ήταν προβεβλημένο στέλεχος της Δημοτικής Αρχής από το 2006 έως το 2010.

 Στις δυο θητείες μας εμείς κάναμε το χρέος μας, και στον τομέα αυτό, κατασκευάζοντας δυο ιδιόκτητους Παιδικούς Σταθμούς (και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι ούτε ένα ευρώ), δρομολογώντας βραχυπρόθεσμα έναν τρίτο και αυξάνοντας επιπλέον σημαντικά τον αριθμό των φιλοξενουμένων βρεφών.

Το Γραφείο Τύπου της Δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»